Muhabura Rwanda honey filtr 250g kawa ziarnista OUTLET
Cena regularna:
54,90 zł
towar niedostępny
data palenia |
2024.04.18
|
palarnia |
Muhabura
|
pochodzenie | |
region |
Prowincja Północna
|
uprawy |
2000 + m n.p.m.
|
odmiana | Red Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
87+ pkt SCA
|
Kawa ziarnista speciality Muhabura 250g z Rwandy wypalona dla 1000 Hills w polskiej palarni Audun
W każdej sytuacji dostrzegasz coś dobrego. Filiżanka jest zawsze do połowy pełna.
Niezmordowany optymisto, to dla Ciebie powstałą MUHABURA Honey – kawa, która naturalną goryczkę przełamuje wydatnymi nutami miodu. Tak jak Ty, jest piękna od środka. Dogadacie się.
Ziarna pozyskiwane do serii MUHABURA pochodzą z krzewów rosnących na wysokościach powyżej 2000 m w północnej, zachodniej i południowej Rwandzie. Uprawiane na glebach wulkanicznych swoje walory czerpią z Krainy Tysiąca Wzgórz. Owoce zasilane krystalicznie czystą wodą dojrzewają harmonijnie w promieniach równikowego słońca. Zawsze ręcznie zbierane, starannie sortowane wisienki poddawane są w tym przypadku obróbce typu Honey. Słodycz miąższu, który pozostaje na kawowych pestkach po usunięciu skórki, przenika do ziaren tworząc bogatą kompozycję intrygujących smakowych nut.
Profil sensoryczny
Aromat/smak: mandarynka, wanilia, malina, miód lipowy, karmel
Słodka kwasowość, pełne body, czysta i zbalansowana.
Nazwa kaw Muhabura pochodzi od nieczynnego wulkanu znajdującego się w łańcuchu gór Wirunga na granicy Rwandy oraz Ugandy. Wznosi się on na wysokość 4127 metrów, co czyni go trzecim co do wysokości w łańcuchu należącym do Wielkich Rowów Afrykańskich.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
139,99 zł
Cena regularna:
199,90 zł