Muhabura Rwanda honey espresso 400g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
1000 Hills Muhabura Rwanda honey espresso 400g kawa ziarnista
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Rwanda |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | ekspres kawiarka |
Stopień palenia | średni |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | honey |
Region | Prowincja Północna |
Odmiana | Red Bourbon |
Wysokość upraw | 2000 + m n.p.m. |
Waga | 400g |
Profil kawy | miód gryczany mango mandarynka nuty kwiatowe |
Ocena w cuppingu | 86+ pkt |
Data palenia: | 2023/04/18 |
Opis
Kawa o o nieco wyższej kwasowości w porównaniu do obróbki naturalnej, jedna wciąż z wyraźną słodyczą. Słodycz w kawach z Afryki nie jest aż tak oczywista, a ziarna Red Bourbon z Rwandy szczodrze nas nią obdarzają. Miód gryczany i mango idą w parze z mandarynką i nutami kwiatowymi. Kawa ma przyjemne, aksamitne, średnie body, jest czysta i dobrze zbalansowana.
Doskonała we wszystkich klasycznych metodach parzenia, ale sposób jej palenia pozwala również na zaparzenie w ekspresie przelewowym. Koniecznie sprawdź - smak tak zaparzonej kawy jest zachwycający równie mocno!
Jeśli lubisz większą porcję czarnej kawy, ale jednak używasz ekspresu ciśnieniowego, sprawdź jak wychodzi "Americano" - przedefiniujesz ten typ kawy, gwarantujemy!
Wszystkie ziarna kaw Muhabura pochodzą z krzewów rosnących na wysokościach powyżej 2000 metrów w północnej, zachodniej i południowej Rwandzie. Farmy położone na wulkanicznych glebach, czerpią z dobrodziejstw Krainy Tysiąca Wzgórz. Kawowce, zasilane krystalicznie czystą wodą, dojrzewają harmonijnie w promieniach równikowego słońca. Ręcznie zbierane i selekcjonowane owoce są starannie sortowane i poddawane są obróbce typu honey. Taki proces pozwala wydobyć ze środka ziaren to, co najlepszego odłożyła w nich natura. Słodycz z owocowego miąższu, pozostałego po usunięciu skórki, przenika głęboko do ziaren dając kawie bogatą i złożoną kompozycję intrygujących nut smakowych.
Nazwa kaw Muhabura pochodzi od nieczynnego wulkanu znajdującego się w łańcuchu gór Wirunga na granicy Rwandy oraz Ugandy. Wznosi się on na wysokość 4127 metrów, co czyni go trzecim co do wysokości w łańcuchu należącym do Wielkich Rowów Afrykańskich.
Polecane metody zaparzenia kawy Muhabura Rwanda honey espresso

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny

ekspres przelewowy

kawiarka

French press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/04 |
Producent | 1000 Hills Muhabura |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Obróbka | pulped natural / honey |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Waga | 400g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.