Muhabura Rwanda Taboo 400g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.09.02
|
palarnia |
Muhabura
|
pochodzenie | |
region |
Prowincja Północna
|
odmiana |
blend
|
uprawy |
2000 + m n.p.m.
|
proces |
Arabika: natural
Robusta: washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
orzechy kakao migdały marcepan mandarynka demerara nuty korzenne |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista Toaboo 400g z Rwandy, blend Arabiki speciality z Robustą fine
Połączenie sprawdzonej i lubianej Arabiki Red Bourbon Natural i Robusty klasy Speciality (85 pkt) dało efekt, który zaskoczy nie tylko purystów. Powstała kawa niebanalna, o wyjątkowym, słodkim, czekoladowym i uzależniającym smaku. A do tego wysokie body, wysoka słodycz i długi, nugatowy posmak.
Doskonała we wszystkich klasycznych metodach parzenia, ale sposób jej palenia pozwala również na zaparzenie w ekspresie przelewowym. Koniecznie sprawdź - smak tak zaparzonej kawy jest zachwycający równie mocno!
Jeśli lubisz większą porcję czarnej kawy, ale jednak używasz ekspresu ciśnieniowego, sprawdź jak wychodzi "Americano" - przedefiniujesz ten typ kawy, gwarantujemy!
Jak sobie łatwo wyobrazić, będzie idealną bazą do kaw z mlekiem - flat white jeszcze nigdy nie był tak słodki.
Kawa z kawiarki jest po prostu super-przyjemna, prawie bez kwasowości, bez goryczy. Robusta nadaje jednak tej kawie odpowiednią moc - jest więc idealnie pobudzającym napojem.
Taboo jest nazwą, która dobrze opisuje charakter tej kawy. Poza doskonałą jakością jest w nie rebelia - bo Robusta wysokiej jakości to temat taboo. Uciekają od niej nawet Ci, którzy są otwarci na poznawania, na odkrywanie. Robusta zyskała w Polsce miano kawy niedobrej, delikatnie rzecz ujmując. Jest w tym sporo prawdy niestety, tania robusta z supermarketów długo i rzetelnie budowała taką opinię. Jest jednak inna strona Robusty - mało znana, zyskująca powoli lecz stale wielu zwolenników w świecie kaw Speciality. To robusta najwyższej jakości, często nokautująca niejedną Arabikę. Taka właśnie Robusta jest bazą tej kawy. Dzięki niej Taboo to kawa słodka i przyjemna. Wzbogacona Red Bourbonem po suchej obróbce ma też odrobinę, ledwo zauważalnej kwasowości. Odważne połączenie tych ziaren dało kawę nietuzinkową, super-smaczną, zaskakującą. Kawę z flagą rebelii. Kawę Taboo.
Ziarna kawy Muhabura Taboo pochodzą z plantacji położonych na wysokości powyżej 1600 metrów w północnej, zachodniej i południowej Rwandzie. Farmy położone na wulkanicznych glebach, czerpią z dobrodziejstw Krainy Tysiąca Wzgórz. Kawowce, zasilane krystalicznie czystą wodą, dojrzewają harmonijnie w promieniach równikowego słońca.
Nazwa kaw Muhabura pochodzi od nieczynnego wulkanu znajdującego się w łańcuchu gór Wirunga na granicy Rwandy oraz Ugandy. Wznosi się on na wysokość 4127 metrów, co czyni go trzecim co do wysokości w łańcuchu należącym do Wielkich Rowów Afrykańskich.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
239,90 zł
Cena regularna:
299,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.