Muhabura Rwanda One & Only Gesha anaerobic filtr 200g kawa ziarnista
data palenia
2024.09.16 |
palarnia
Muhabura |
pochodzenie
Rwanda |
region
zachodnia Rwanda
|
uprawy
-
|
producent
-
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
Geisha
|
proces
natural anaerobic 42h |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
wyraźna kwasowość soczysta słodycz kremowe body |
ocena SCA
89.00
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Muhabura One & Only 200g z Rwandy
Coż za cudowna niespodzianka! Nowa Muhabura na Dzień kawy - GESHA, ANAEROBIC i 89 punktów SCA.
Niecodzienna odmiana jak na Rwandę, procesowana beztlenowo (natural anaerobic) prezentuje się niezwykle owocowo, z orzeźwiającym odczuciem kwasowości. Do tego zniewalająca soczystość i zachwycające, kremowe body. Proces anaerobic wydobył z tych ziaren smak, który zapamiętuje się na długo.
Kawa ma klasyczny charakter Geishy, który po beztlenowej obórce zyskał nowy wymiar i został wzbogacony o typowy, rwandyjski terroir.
Wszystkie ziarna kaw Muhabura pochodzą z krzewów rosnących na wysokościach powyżej 2000 metrów w północnej, zachodniej i południowej Rwandzie. Farmy położone na wulkanicznych glebach, czerpią z dobrodziejstw Krainy Tysiąca Wzgórz. Kawowce, zasilane krystalicznie czystą wodą, dojrzewają harmonijnie w promieniach równikowego słońca. Ręcznie zbierane i selekcjonowane owoce są starannie sortowane i poddawane są obróbce typu natural. Taki proces pozwala wydobyć ze środka ziaren to, co najlepszego odłożyła w nich natura. Słodycz z owocowego miąższu, osłoniętego czerwoną skórką, przenika głęboko do ziaren na etapie suszenia ich na słońcu. Efektem jest bogata i złożona kompozycja intrygujących nut smakowych.
Nazwa kaw Muhabura pochodzi od nieczynnego wulkanu znajdującego się w łańcuchu gór Wirunga na granicy Rwandy oraz Ugandy. Wznosi się on na wysokość 4127 metrów, co czyni go trzecim co do wysokości w łańcuchu należącym do Wielkich Rowów Afrykańskich.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
159,71 zł
Cena regularna:
169,90 zł
64,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
189,90 zł
Cena regularna:
229,90 zł
33,75 zł
Cena regularna:
35,90 zł
131,51 zł
Cena regularna:
139,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
119,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł