CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Muhabura Rwanda Funky anaerobic 88 pkt SAC filtr 200g kawa ziarnista do przelewu

Ocena:
0
Cena: 59,90 zł 59.90
ilość szt.
Zyskujesz 29 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: 1000 Hills

Opis

kawa speciality z nutami truskawki

kawa speciality z nutami czekoladowego toffi

kawa speciality z nutami pomarańczy

kawa speciality z nutami whiskey

kawa speciality z nutami miodu kwiatowego


data palenia
2023.12.12
palarnia
pochodzenie
region
Prowincja
Zachodnia
wysokość
upraw
2000+ m n.p.m.
odmiana
Red Bourbon
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
truskawka
toffi czekoladowe
pomarańcza
whiskey
miód kwiatowy
ocena
89 pkt SCA

Fantazyjna kompozycja smaków, soczysta kwasowość, wysoka słodycz, średnie body, przyjemny kremowy posmak - taka jest ta wystrzałowa kawa, po obróbce anaerobic (72 godziny). Kawa z tegorocznych zbiorów (czerwiec 2022), wysoko punktowana (89 pkt SCA), co ma łatwo zauważalne potwierdzenie już "po pierwszym łyku".
Owocowa petarda - dosłownie jest napakowana owocowymi smaczkami, z soczystą słodyczą i przyjemne kwasowością, pozostawiająca kremowy posmak w ustach. Dla nas - bomba!

Zamiast serwować kubkom smakowym ograne klimaty, ta kawa zalewa je kompozycją truskawki i pomarańczy oraz whiskey o czekoladowej nucie. Słodka, rześka i aksamitna zarazem – Funky Filter jak tropikalny deser sprawi, że poczujesz wakacyjny vibe. Każdy jej łyk jest podróżą po skąpanym w słońcu owocowym sadzie – pełnym niespodzianek.

Muhabura Funky wyróżnia się na tle innych, tradycyjnych metod obróbki kaw w Rwandzie. Jej ziarna jeszcze otulone skórką i miąższem świeżych wisienek, poddane zostają fermentacji beztlenowej (anaerobowowej). W przypadku tej kawy oznacza to dodatkowe 72 godziny w zamkniętym środowisku, podczas których określone mikroorganizmy i drożdże dokonują intensywnej przemiany związków organicznych tworząc niespodziewane i niebanalne kompozycje smaków.

Wszystkie ziarna kaw Muhabura pochodzą z krzewów rosnących na wysokościach powyżej 2000 metrów w północnej, zachodniej i południowej Rwandzie. Farmy położone na wulkanicznych glebach, czerpią z dobrodziejstw Krainy Tysiąca Wzgórz. Kawowce, zasilane krystalicznie czystą wodą, dojrzewają harmonijnie w promieniach równikowego słońca. Ręcznie zbierane i selekcjonowane owoce są starannie sortowane i poddawane są obróbce typu pulp natural. Taki proces pozwala wydobyć ze środka ziaren to, co najlepszego odłożyła w nich natura. Efektem jest bogata i złożona kompozycja intrygujących nut smakowych.

Nazwa kaw Muhabura pochodzi od nieczynnego wulkanu znajdującego się w łańcuchu gór Wirunga na granicy Rwandy oraz Ugandy. Wznosi się on na wysokość 4127 metrów, co czyni go trzecim co do wysokości w łańcuchu należącym do Wielkich Rowów Afrykańskich.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Producent 1000 Hills Muhabura
Pochodzenie ziaren Rwanda
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces anaerobic
Waga 200g
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Muhabura Rwanda Funky anaerobic 88 pkt SAC filtr 200g kawa ziarnista do przelewu
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium