Muhabura Rwanda Funky espresso 400g kawa ziarnista Speciality Outlet
towar niedostępny






Opis
Muhabura Rwanda Funky espresso 400g
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Rwanda |
Rodzaj palenia | ekspres / kawiarka |
Stopień palenia | średni |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | Natural Anaerobic 72h |
Region | Prowincja Zachodnia |
Odmiana | Red Bourbon |
Wysokość upraw | 200+ m n.p.m. |
Waga | 400g |
Profil kawy | owoce tropikalne jagody melasa |
Ocena w cuppingu | 88+ pkt |
Data palenia | 2023/01/12 |
Opis kawy Muhabura Rwanda Funky espresso
Wystrzałowa kawa, której charakter zdefiniowała 72-godzinna obróbka anaerobic natural. Kawa z tegorocznych zbiorów, punktowana powyżej 88pkt SCA, co ma łatwo zauważalne potwierdzenie już "po pierwszym łyku".
Rześka, i aksamitna jednocześnie. Ta kawa to eksplozja tropikalnych owoców i jagód, a na deser długi, wyraźny posmak melasy.
Doskonała we wszystkich klasycznych metodach parzenia, ale sposób jej palenia pozwala również na zaparzenie w ekspresie przelewowym. Koniecznie sprawdź - smak tak zaparzonej kawy jest zachwycający równie mocno!
Jeśli lubisz większą porcję czarnej kawy, ale jednak używasz ekspresu ciśnieniowego, sprawdź jak wychodzi "Americano" - przedefiniujesz ten typ kawy, gwarantujemy!
Wszystkie ziarna kaw Muhabura pochodzą z krzewów rosnących na wysokościach powyżej 2000 metrów w północnej, zachodniej i południowej Rwandzie. Farmy położone na wulkanicznych glebach, czerpią z dobrodziejstw Krainy Tysiąca Wzgórz. Kawowce, zasilane krystalicznie czystą wodą, dojrzewają harmonijnie w promieniach równikowego słońca. Ręcznie zbierane i selekcjonowane owoce są starannie sortowane i poddawane są obróbce typu pulp natural. Taki proces pozwala wydobyć ze środka ziaren to, co najlepszego odłożyła w nich natura. Efektem jest bogata i złożona kompozycja intrygujących nut smakowych.
Nazwa kaw Muhabura pochodzi od nieczynnego wulkanu znajdującego się w łańcuchu gór Wirunga na granicy Rwandy oraz Ugandy. Wznosi się on na wysokość 4127 metrów, co czyni go trzecim co do wysokości w łańcuchu należącym do Wielkich Rowów Afrykańskich.
Polecane metody zaparzenia kawy Muhabura Rwanda Funky espresso

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny

ekspres przelewowy

kawiarka

French press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/01 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | 1000 Hills Muhabura |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | anaerobic |
Waga | 400g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.