Muhabura Rwanda Funky anaerobic 88 pkt SAC filtr 200g kawa ziarnista do przelewu
data palenia |
2024.04.05
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Prowincja
Zachodnia |
wysokość upraw |
2000+ m n.p.m.
|
odmiana |
Red Bourbon
|
proces |
anaerobic
72 godz |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
truskawka toffi czekoladowe pomarańcza whiskey miód kwiatowy |
ocena |
89 pkt SCA
|
Fantazyjna kompozycja smaków, soczysta kwasowość, wysoka słodycz, średnie body, przyjemny kremowy posmak - taka jest ta wystrzałowa kawa, po obróbce anaerobic (72 godziny). Kawa z tegorocznych zbiorów (czerwiec 2022), wysoko punktowana (89 pkt SCA), co ma łatwo zauważalne potwierdzenie już "po pierwszym łyku".
Owocowa petarda - dosłownie jest napakowana owocowymi smaczkami, z soczystą słodyczą i przyjemne kwasowością, pozostawiająca kremowy posmak w ustach. Dla nas - bomba!
Zamiast serwować kubkom smakowym ograne klimaty, ta kawa zalewa je kompozycją truskawki i pomarańczy oraz whiskey o czekoladowej nucie. Słodka, rześka i aksamitna zarazem – Funky Filter jak tropikalny deser sprawi, że poczujesz wakacyjny vibe. Każdy jej łyk jest podróżą po skąpanym w słońcu owocowym sadzie – pełnym niespodzianek.
Muhabura Funky wyróżnia się na tle innych, tradycyjnych metod obróbki kaw w Rwandzie. Jej ziarna jeszcze otulone skórką i miąższem świeżych wisienek, poddane zostają fermentacji beztlenowej (anaerobowowej). W przypadku tej kawy oznacza to dodatkowe 72 godziny w zamkniętym środowisku, podczas których określone mikroorganizmy i drożdże dokonują intensywnej przemiany związków organicznych tworząc niespodziewane i niebanalne kompozycje smaków.
Wszystkie ziarna kaw Muhabura pochodzą z krzewów rosnących na wysokościach powyżej 2000 metrów w północnej, zachodniej i południowej Rwandzie. Farmy położone na wulkanicznych glebach, czerpią z dobrodziejstw Krainy Tysiąca Wzgórz. Kawowce, zasilane krystalicznie czystą wodą, dojrzewają harmonijnie w promieniach równikowego słońca. Ręcznie zbierane i selekcjonowane owoce są starannie sortowane i poddawane są obróbce typu pulp natural. Taki proces pozwala wydobyć ze środka ziaren to, co najlepszego odłożyła w nich natura. Efektem jest bogata i złożona kompozycja intrygujących nut smakowych.
Nazwa kaw Muhabura pochodzi od nieczynnego wulkanu znajdującego się w łańcuchu gór Wirunga na granicy Rwandy oraz Ugandy. Wznosi się on na wysokość 4127 metrów, co czyni go trzecim co do wysokości w łańcuchu należącym do Wielkich Rowów Afrykańskich.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
31,41 zł
Cena regularna:
34,90 zł
11,89 zł
Cena regularna:
13,99 zł
116,91 zł
Cena regularna:
129,90 zł
11,89 zł
Cena regularna:
13,99 zł
54,90 zł
Cena regularna:
59,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
178,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
18,99 zł
142,11 zł
Cena regularna:
157,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.