CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Muhabura Robusta washed omniroast 400g kawa ziarnista

Ocena:
5 5
Cena: 49,90 zł 49.90
ilość szt.
Zyskujesz 24 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: 1000 Hills

kawa speciality z nutami orzechów

kawa speciality z nutami kakao

kawa speciality z nutami migdałów

kawa speciality z nutami cukru marcepanu

kawa speciality z nutami wanilii

data palenia
2024.09.09
palarnia
pochodzenie
region
Prowincja Północna
wysokość
upraw
1600+ m n.p.m.
odmiana
CC Robusta
klasy Fine
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
orzechy
kakao
migdały
marcepan
wanilia
nuty słodowe
ocena
-

Kawa ziarnista Robusta washed 400g z Rwandy

Robusta, z której powstała ta kawa, traktowana jest jak najwyższej klasy Arabika - zbierana ręcznie, poddana szczegółowej selekcji i przeprocesowana na mokro. Skąd taki pomysł? Nasuwają się wątpliwości - przecież to tylko Robusta. Tak, to prawda. Warto jednak dodać, że ta Robusta zawstydzi niejedną Arabikę.
Ziarna są niespotykanej jakości.
Dojrzewały w sąsiedztwie Arabiki Red Bourbon, na dużej wysokości (ponad 1600 metrów) i czerpały z dobrodziejstw wulkanicznej gleby, czystej wody i słońca. Klimat Rwandy zdecydowanie sprzyja uprawie zjawiskowej kawy.

Wyselekcjonowane ziarna tej kawy dostarczone zostały na specjalne zamówienie 1000 Hills, po poddaniu ich obróbce charakterystycznej dla najwyższej klasy Arabiki.

Przygotuj się na coś wyjątkowego. Wciąż niewiele osób doświadczyło tak dobrej Robusty - jest słodka, ma nieco dymny charakter, odrobinę goryczy, znikomą kwasowość. Trudno wyobrazić sobie lepszą bazę do kaw z mlekiem.
Espresso jest mocne, dobrze zbalansowane, z nutami migdałów i wanilii.
Cappuccino, czy flat white, pozostawią posmak marcepanu i orzecha.

Ziarna kawy Muhabura Robusta pochodzą z plantacji położonych na wysokości powyżej 1600 metrów w północnej, zachodniej i południowej Rwandzie. Farmy położone na wulkanicznych glebach, czerpią z dobrodziejstw Krainy Tysiąca Wzgórz. Kawowce, zasilane krystalicznie czystą wodą, dojrzewają harmonijnie w promieniach równikowego słońca. Ręcznie zbierane i selekcjonowane owoce są starannie sortowane i poddawane są obróbce typu washed. Taki proces pozwala wydobyć ze środka ziaren to, co najlepszego odłożyła w nich natura. Efektem jest bogata i złożona kompozycja intrygujących nut smakowych.

Nazwa kaw Muhabura pochodzi od nieczynnego wulkanu znajdującego się w łańcuchu gór Wirunga na granicy Rwandy oraz Ugandy. Wznosi się on na wysokość 4127 metrów, co czyni go trzecim co do wysokości w łańcuchu należącym do Wielkich Rowów Afrykańskich.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:40 min

 

Polecana technika przygotowania
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/09
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia średni do średni +
Waga 400g
Producent 1000 Hills Muhabura
Pochodzenie ziaren Rwanda
Arabica / Robusta Robusta
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Muhabura Robusta washed omniroast 400g kawa ziarnista
5
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium