Muhabura Robusta washed omniroast 400g kawa ziarnista do wszystkich metod parzenia





Opis
Muhabura Robusta washed omniroast 400g kawa ziarnista
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.10.19
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Prowincja Północna
|
wysokość upraw |
1600+ m n.p.m.
|
odmiana |
CC Robusta
klasy Fine |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
orzechy kakao migdały marcepan wanilia nuty słodowe |
ocena |
85 pkt
|
Opis kawy Muhabura Robusta washed omniroast
Robusta, z której powstała ta kawa, traktowana jest jak najwyższej klasy Arabika - zbierana ręcznie, poddana szczegółowej selekcji i przeprocesowana na mokro. Skąd taki pomysł? Nasuwają się wątpliwości - przecież to tylko Robusta. Tak, to prawda. Warto jednak dodać, że ta Robusta zawstydzi niejedną Arabikę.
Ziarna są niespotykanej jakości.
Dojrzewały w sąsiedztwie Arabiki Red Bourbon, na dużej wysokości (ponad 1600 metrów) i czerpały z dobrodziejstw wulkanicznej gleby, czystej wody i słońca. Klimat Rwandy zdecydowanie sprzyja uprawie zjawiskowej kawy.
Wyselekcjonowane ziarna tej kawy dostarczone zostały na specjalne zamówienie 1000 Hills, po poddaniu ich obróbce charakterystycznej dla najwyższej klasy Arabiki.
Przygotuj się na coś wyjątkowego. Wciąż niewiele osób doświadczyło tak dobrej Robusty - jest słodka, ma nieco dymny charakter, odrobinę goryczy, znikomą kwasowość. Trudno wyobrazić sobie lepszą bazę do kaw z mlekiem.
Espresso jest mocne, dobrze zbalansowane, z nutami migdałów i wanilii.
Cappuccino, czy flat white, pozostawią posmak marcepanu i orzecha.
Ziarna kawy Muhabura Robusta pochodzą z plantacji położonych na wysokości powyżej 1600 metrów w północnej, zachodniej i południowej Rwandzie. Farmy położone na wulkanicznych glebach, czerpią z dobrodziejstw Krainy Tysiąca Wzgórz. Kawowce, zasilane krystalicznie czystą wodą, dojrzewają harmonijnie w promieniach równikowego słońca. Ręcznie zbierane i selekcjonowane owoce są starannie sortowane i poddawane są obróbce typu washed. Taki proces pozwala wydobyć ze środka ziaren to, co najlepszego odłożyła w nich natura. Efektem jest bogata i złożona kompozycja intrygujących nut smakowych.
Nazwa kaw Muhabura pochodzi od nieczynnego wulkanu znajdującego się w łańcuchu gór Wirunga na granicy Rwandy oraz Ugandy. Wznosi się on na wysokość 4127 metrów, co czyni go trzecim co do wysokości w łańcuchu należącym do Wielkich Rowów Afrykańskich.
Polecane metody zaparzenia kawy Muhabura Robusta washed
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/10 |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | 1000 Hills Muhabura |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Arabica / Robusta | Robusta |
Proces | mokra / washed |
Waga | 400g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.