Muhabura Cascara Arabica Red Bourbon 200g suszone owoce kawowca 200g





Opis
Muhabura Cascara Arabica Red Bourbon 200g
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Rwanda |
Rodzaj | cascara |
Proces | Natural |
Region | Prowincja Północna |
Ocena w cuppingu | 89+ pkt |
Waga | 200g |
Profil sensoryczny | ciemne winogrona pomarańcza nugat róża herbaciana melasa nuty kwiatów cytrusy |
Data przydatności: | 2024/07/10 |
Opis Cascary Muhabura Arabica Red Bourbon
Cascara po hiszpańsku oznacza skórkę lub łupinę. Jest efektem nowego sposobu recyclingu skórki i miąższu owoców kawowca. W wielu krajach jeszcze do niedawna uważana była za bezwartościowy odpad, najczęściej używany jako nawóz. Okazało się jednak, że po zastosowaniu specjalnej metody możliwe jest wysuszenie skórki, która po zaparzeniu daje nam wyjątkowo owocowy, orzeźwiający napar.
Czym jest Cascara?
Cascara nie jest kawą, zawiera jednak nieznaczną ilość kofeiny. To część skórki otaczającej ziarna kawy, która została oddzielona od ziarna w celu jego obróbki przed suszeniem. Jest doskonałą alternatywą dla kawy i herbaty. Zachwyca smakiem parzona na ciepło, ale też jest super orzeźwiająca jako "cold brew".
Jak przygotować Cascarę
- odmierz 6 - 7g Cascary na każde 100 ml wody
- zaparzaj tak jak herbatę, zalewając aromatyczne łupinki wodą, najlepiej o temperaturze 97°C
- odczekaj 6 minut
- Twój napój jest gotowy
Do zaparzenia możesz użyć różnych naczyń. Polecamy jednak szczególnie zaparzacz ingenuiTea!
Historia Cascary
Od wielów plantatorzy kawy w Etiopii i w Jemenie zalewali wysuszone owoce kawowca i robią to do dzisiaj. Do powstałego naparu czasami dodają też świeży cynamon, imbir czy gałkę muszkatołową. W Etiopii taki napój znany jest pod nazwą hashara, a w Jemenie jako qishr.
Cechy produktu
Producent | 1000 Hills Muhabura |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 200g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.