Mokume Coffee Peru Finca Santa Sofia filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych
towar niedostępny






Opis
Mokume Coffee Peru Finca Santa Sofia filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.11.28
|
marka | |
pochodzenie | |
region |
Oxapampa, Asháninka, Yánesha
|
farma |
Cemcavir
|
uprawy |
1750 m n.p.m.
|
typ kawy |
Arabika 100%
|
odmiana | Caturra, Typica, Bournbon, Catimor |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
powidła śliwkowe jagody truskawki ciasteczka maślane czekolada deserowa |
ocena w cuppingu |
86 pkt SCA
|
Opis
Na koniec roku, czas świąteczny i kolejne tygodnie zimy, Mokumé proponuje nam fantastyczną kawę z niewielkiej plantacji Cemcavir, w regionie Oxapampa, prowadzonej wyłącznie przez kobiety co, oprócz samego smaku, nadaje jej jeszcze większej wyjątkowości. Ta kawa to świetnie zbalansowana kwasowość, kremowo – miodowe body i słodki owocowy finisz. Wprost idealna kawa na zimowe poranki. Very Berry Christmas!
Ziarna kawowca pochodzą ze starannie wyselekcjonowanych plantacji, są równomiernie wypalane w specjalnym piecu rzemieślniczym, a każdy profil jest autorskim profilem roastera.
Kawa jakości speciality:
- zielone ziarno pochodzi z najświeższych zbiorów
- ziarna, które w ocenienie profesjonalistów uzyskały więcej niż 80 punktów w 100 punktowej skali
- świeżo palona w palarni rzemieślniczej i trafia do Was najpóźniej wciągu 4 tygodni od wypalenia w naszym piec
- większość kaw speciality dostarczana jest do palarni lub hurtowni zielonego ziarna bezpośrednio – bez pośrednictwa kilku lub kilkunastu firm transportujących. Dzięki temu farmer otrzymuje lepsze wynagrodzenie za swoją pracę
- w kawie speciality dominuje słodki smak, tak czysty i pełny, że nie potrzeba jej słodzić,
- różnorodność – ziarna pochodzące z różnych regionów świata posiadają swój charakterystyczny aromat i smak; wybierając kawę specialty wiesz skąd pochodzi, a co za tym idzie, jak może smakować
- najwyższa jakość – jakość specialty jest zachowana na każdym etapie
Polecane metody zaparzenia kawy Mokume Coffee Peru Finca Santa Sofia
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/11 |
Producent | Mokume |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Peru |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.