Melitta 1x4 dripper ceramiczny biały
Cena regularna:
towar niedostępny
Melitta 1x4 dripper ceramiczny biały do zaparzania metodą pour-over (przelewową) 4-10 filiżanek kawy.
Driper Melitta pozwala zaparzyć doskonale smakującą kawę łatwo i szybko. Czysty smak kawy uzyskasz poprzez zwilżenie filtra papierowego, dodając do filtra średnio-grubo zmieloną i powoli wylewając gorącą wodę na kawę.
Smak kawy zależy od jakości użytego ziarna - in lepsze, tym lepszy napar dostaniesz.
Metoda parzenia w formie przelewowej podkreśli smak Twojej ulubionej kawy ziarnistej. Pozwala cieszyć się doskonałą filiżanką każdego ranka.
Do tego drippera pasują filtry Melitta 1x4 lub inne kompatybilne z rozmiarem 1x4.
Jak zaparzyć w nim kawę? Sprawdź nasz przepis krok po kroku na końcu strony.
Dlaczego warto wybrać dripper Melitta 1x4?
- Zaparzysz w nim wyjątkowo aromatyczną i smaczną kawę
- Optymalny do przygotowania 4-10 filiżanek pysznej kawy przelewowej
- Idealny do filtrów papierowych Melitta® 1x4®
- Można go myć w zmywarce
Od Paryża po Berlin i Nowy Jork - trend ręcznie filtrowanej kawy z pewnością zaimponuje każdemu wielkiemu miłośnikowi kawy. Odkryj najlepszy sposób na przygotowanie wspaniałej kawy, dzięki nowej linii produktów Pour Over firmy Melitta®. Pokochasz je.
Jakość i przyjemność z kawy
Czyli dokładnie to, co firma Melitta obrała za swój cel, odkąd Melitta Bentz wynalazła papierowy filtr do kawy w 1908 roku i stworzyła podstawę dla nowoczesnej kultury kawy.
Do dziś przyjemność z kawy pozostała najważniejszą ideą tej firmy, aby zapewniać najlepszą jakość i wyjątkową przyjemność z picia kawy, dzięki doświadczeniu, innowacyjności i poszanowaniu wartości.
Który rozmiar wybrać? Sprawdź ile kawy zaparzysz w różnych dripperach:
- 102: 1 - 4 filiżanek
- 1x4: 4 - 10 filiżanek
Jak przygotować kawę w dripperze?
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocne są też: termometr oraz serwer.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 6-7g średnio-grubo zmielonej kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
- podgrzej wodę do 90 - 95°C
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - unikniesz posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz też zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" ułatwiając wodzie pełniejsze wydobycie smaku i aromatu ze zmielonych drobinek kawy
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy nieznacznym skróceniu lub wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.