Manufaktura Kawy Peru Cooperative Sol & Café FTO omniroast 250g kawa ziarnista Speciality, Single origin

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 30,90 zł 30.90
ilość szt.
Zyskujesz 30 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Manufaktura Kawy Peru Cooperative Sol & Café FTO omniroast 250g kawa ziarnista Speciality

Kawa speciality z nutami orzechów

Kawa speciality z nutami czekolady

Kawa speciality z nutami suszonych owoców

 

Szczegóły

Palarnia Polska
Pochodzenie Peru
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia

omniroast
ekspres, przelew

Stopień palenia średni
Skład kawy Arabika 100%
Proces washed
Region Cajamarca
Odmiana Typica, Cattura, Pache, Catimor
Wysokość upraw 1200-1800 m n.p.m.
Waga 250g
Profil kawy orzechy
czekolada
suszone owoce
Ocena w cuppingu 82 pkt
Data palenia: 2021/04/01

Opis kawy Peru Cooperative Sol & Café FTO

Peru dla wielu to cel wędrówki do najlepiej zachowanego miasta Inków - Machu Picchu. Kraj ten dla miłośników kawy ma do zaoferowania jednak więcej - to z Peru pochodzi kawa, która sprawia, że nie przestajemy się nią zachwycać.
Tak jest dokładnie w przypadku również tej kawy. Ziarna pochodzące z peruwiańskiej kooperatywy Sol & Café są typowym przykładem tego, jak doskonale potrafią smakować kawy przygotowane z ziaren regionu Cajamarca.

Ta kawa to miks smaków, które lubi chyba większość miłośników dobrej kawy - od orzechów i czekolady, po delikatne cytrusy. Odpowiednio przygotowana kawa ma średnie body i kwasowość, która daje poczucie orzeźwienia a nie kwaśnej kawy.

54% Peru zajmują lasy, w tym również wilgotne lasy równikowe. Rosną tam między innymi mahoniowce, palisandry i kauczukowce. W Peru można spotkać kormorany, pelikany, tukany, lamy, a nawet jaguara.
Panujący tam klimat równikowy, wilgotny i suchy, oraz górzysty teren, który cechuje piętrowość klimatyczna, dają idealne warunki do uprawy wysokiej jakości kawy.

W samym regionie Cajamarca, znajdującym się tuż przy granicy z Ekwadorem, kawowce uprawiane w bardzo specyficznych warunkach klimatycznych. Za dnia panują tu stałe ciepłe temperatury, podczas gdy w nocy dochodzi do znacznego ochłodzenia. Dzięki temu dojrzewanie jest wolniejsze, ale za to uprawiana w ten sposób kawa jest bardziej aromatyczna, a jej ziarna są twardsze.

Spółdzielnia „Sol & Café” działa od 2003 roku. W grupie tej znajduje się ponad 1000 okolicznych gospodarstw. Głównym celem jest uprawa najwyższej jakości organicznej Arabiki. Upraw są zrównoważone i bezpieczne dla środowiska naturalnego. „Sol & Café” należy do Rainforest Alliance, a sprzedawane przez spółdzielnię ziarna mają certyfikat Fairtrade.

Kawę Peru Cooperative Sol & Café FTO omniroast polecamy szczególnie do:

  • ekspresu ciśnieniowego
  • kawiarki
  • ekspresów przelewowych
  • innych metod przelewowych (Chemex, drip)
  • AeroPressa
  • French Pressa

Cechy produktu

Producent Manufaktura Kawy
Ziarnista / Mielona Ziarnista
Arabica / Robusta Arabica
Pochodzenie Peru
Region Cajamarca
Odmiana botaniczna Typica
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium