






Manufaktura Kawy Nikaragua Los Pedernales 250g filtr kawa ziarnista Speciality do przelewu






Opis
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Nikaragua |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | przelew |
Stopień palenia | jasny |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | natural |
Region | Jinatega |
Odmiana | Catuai |
Wysokość upraw | 1250 m n.p.m. |
Waga | 250g |
Profil smaku | |
Ocena w cuppingu | 86,75 pkt |
Data palenia: | 2020/11/26 |
Opis kawy Nikaragua Los Pedernales
Kawa pochodząca z Nikaragui zdobyła serca szlachetnym i wyrazistym posmakiem, a przy tym dość niską kwasowość. Te naturalnie przetworzone ziarna dają wyraźnie wyczuwalne nuty zielonego jabłka, jeżyny i słodycz truskawki.
Ziarna tej kawy dotarły z niewielkiej farmy Los Encuentros, położonej na wysokości 1230 m n.p.m. w górach północnej Nikaragui. Farma znajduje się w odległości 80 km na północ od miasta Jinotega i 244 km od stolicy Managua. Panujące wysokie temperatury w połączeniu z dużą wilgotnością dają doskonałe warunki do uprawy kawy. Owoce dojrzewają tam nieco dłużej, co wpływa na ich jakość i słodycz. Z tego względu aż 80% kawy produkowanej w Nikaragui pochodzi z regionu Jinotega.
Właścicielem Los Encuentros jest Diédericks Gadea, którego rodzice uczyli uprawiać ziemię odkąd skończył 12 lat. Gadea często wspomina też dzień, w którym dziadek podarował mu krowę. Stała się ona podstawą jego późniejszego majątku i umożliwiła zakup ziemi pod przyszłe gospodarstwo.
Kawę Nikaragua Los Pedernales filtr polecamy szczególnie do:
- Chemexa
- drippera
- AeroPressa
- ekspresów przelewowych
- French Pressa
Cechy produktu
Producent | Manufaktura Kawy |
Ziarnista / Mielona | Ziarnista |
Arabica / Robusta | Arabica |
Pochodzenie | Nikaragua |
Region | Jinatega |
Odmiana botaniczna | Catuai |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |
Opinie o produkcie (0)












