Manufaktura Kawy Kolumbia Concordia omniroast 250g kawa ziarnista Speciality, Single origin





Opis
Manufaktura Kawy Kolumbia Concordia omniroast 250g kawa ziarnista Speciality
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Kolumbia |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | |
Stopień palenia | średni |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | washed |
Region | Antioquia, Concordia |
Odmiana | Caturra, Colombia |
Wysokość upraw | 2000 m n.p.m. |
Waga | 250g |
Profil kawy | pomarańcza owoce pestkowe zioła |
Ocena w cuppingu | 84,5 pkt |
Data palenia: | 2021/12/06 |
Opis kawy Kolumbia Concordia
Kawa z Kolumbii, uprawiana na wysokości 2000 m n.p.m. niedaleko miasta Medellin, stolicy departamentu Antioquia.
Kawowiec rośnie w umiarkowanym klimacie, na żyznych wulkanicznych glebach, gdzie średnia temperatura wynosi 19 stopni Celsjusza. Produkcję kawy zapoczątkował na tym obszarze Juan Fernando Saldarriaga, rozpoczynając współpracę z pięcioma okolicznymi rolnikami. Znalazł obszar o wielkim potencjale do uprawy wysokiej jakości kaw, posiadający dobrej jakości gleby oraz starą infrastrukturę z młynem do tradycyjnego przetwarzania wisienek kawowca.
Pozwoliło mu to uruchomić produkcję doskonałej jakości kawy. Colombia Excelso EP Concordia to arabika wyróżniająca się delikatnymi nutami pomarańczy i owoców pestkowych oraz ziołowym wykończeniem.
Polecane metody zaparzenia kawy Manufaktura Kawy Kolumbia Concordia
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2021/11 |
Producent | Manufaktura Kawy |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Region | Antioquia |
Odmiana botaniczna | Caturra |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres / Kawiarka |
Waga | 250g |