Manufaktura Kawy Brazylia bezkofeinowa 250g kawa ziarnista speciality, single origin





Opis
Manufaktura Kawy Brazylia bezkofeinowa 250g kawa ziarnista speciality
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Brazylia |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | ekspres kawiarka |
Stopień palenia | średni |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | natural |
Region | Cerrado |
Odmiana | Catuai, Mundo Novo |
Wysokość upraw | 800-1100 m n.p.m. |
Waga | 250g |
Profil kawy | nugat orzechy laskowe migdały |
Data palenia: | 2021/12/06 |
Opis kawy Brazylia bezkofeinowa
Kawa bezkofeinowa z ziaren pochodzących z ekoregionu Cerrado w Brazylii. Region ten jest doskonale znany z upraw kawowca. Wisienki rosną tam na wysokości 800 – 1100 m n.p.m., są przetwarzane naturalnie i wysychają na słońcu.
Kawa ma klasyczny dla Brazylii smak - dużo orzecha i słodyczy. Nie jest kwaśna. Jej łagodny aromat doskonale współgra ze smakiem.
W kawie znajdziesz nuty nugatu, migdałów i orzechów laskowych.
To 100% arabika klasy Speciality.
Do pozbawienia kawy kofeiny zastosowana została droga i bardzo efektywna metoda CO2, wykorzystująca ciekły dwutlenek węgla. Jest on wtłaczany pod bardzo wysokim ciśnieniem do naczynia ekstrakcyjnego, w którym znajdują się nasączone wodą ziarna kawowca. CO2 staje się naturalnym rozpuszczalnikiem, dzięki któremu dochodzi do dekofeinizacji ziaren.
Kofeina łączy się z dwutlenkiem węgla, a następnie jest od niego oddzielana. Proces CO2 pozwala zachować substancje smakowe i aromatyczne zawarte w kawie. Dekofeinizacja tą metodą należy do rzadkości.
Polecane metody zaparzenia kawy Manufaktura Kawy Brazylia bezkofeinowa
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2021/12 |
Producent | Manufaktura Kawy |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Region | Cerrado Mineiro |
Odmiana botaniczna | Catuai |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres / Kawiarka |
Waga | 250g |