






Manufaktura Kawy Brazylia Mogiana 250g omniroast kawa ziarnista Speciality, Single origin






Opis
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Brazylia |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | |
Stopień palenia | średni |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | pulped natural |
Region | Mogiana |
Odmiana | Catuai, Mundo Novo |
Wysokość upraw | 900-1100 m n.p.m. |
Waga | 250g |
Profil smaku |
biała czekolada |
Ocena w cuppingu | 82 pkt |
Data palenia: | 2020/12/29 |
Opis kawy Brazylia Mogiana Cooxupe
Klasyczna w smaku, z nutami białej czekolady, karmelu i orzech. Kawa delikatna, o niskiej kwasowości. Idealna dla osób poszukujących przepysznej klasycznej kawy.
Cechy kawy:
- Intensywność ●●●○○
- Kwasowość ●○○○○
Ziarna te zostały dostarczone przez Regionalną Spółdzielnię Producentów Kawy Cooxupe, której historia sięga 1932 roku. Obecnie 95% jej członków to drobni rolnicy żyjący z rolnictwa rodzinnego. Spółdzielnia posiada swój kodeks etyczny oraz strukturę wsparcia, która pozwala małym producentom uczestniczyć w programach zrównoważonego rozwoju.
Ziarna tej kawy pochodzą z sześciu plantacji: São Sebastião da Grama, São José do Rio Pardo, Pirassununga, Mococa, Franca oraz Batatais, które znajdują się w regionie Mogina, jednym z najważniejszych w Brazylii pod względem uprawy kawy.
Połączenie słynnej czerwonej ziemi, sprzyjającej wysokości, umiarkowanych temperatur oraz odpowiedniej ilości deszczu pozwala na stopniowe i równomierne dojrzewanie owoców. Ma to niebagatelne znaczenie. To właśnie ta kombinacja warunków klimatycznych daje doskonały smak tej kawy.
Kawa z regionu Mogiana cechuje się łagodnością i bardzo nieznaczną kwasowością. Obróbka pulped natural dodaje tej kawie słodyczy.
W zależności od tego ile pijesz kawy, małe opakowanie może pomóc Ci cieszyć się świeższą kawą. Nie wszyscy są w stanie zużyć kilogram kawy w dwa - trzy tygodnie, tak, aby zachowała pełnię swoich wartości smakowych i aromatu. Dlatego czasami lepszym wyborem jest mniejsza paczka, jak ta.
Jeśli pijesz jednak dużo kawy, polecamy opakowanie 1kg, również dostępne w naszym sklepie.
Kawę Brazylia Mogiana Cooxupe polecamy szczególnie do:
- ekspresu ciśnieniowego
- kawiarki
- ekspresów przelewowych
- innych metod przelewowych (Chemex, drip)
- AeroPressa
- French Pressa
Cechy produktu
Producent | Manufaktura Kawy |
Ziarnista / Mielona | Ziarnista |
Arabica / Robusta | Arabica |
Pochodzenie | Brazylia |
Region | Mogiana |
Odmiana botaniczna | Catuai |
Obróbka | pulped natural / honey |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres / Kawiarka |
Waga | 250g |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)













