Manhattan Coffee Kolumbia Viani filtr 1 kg kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.11.27 |
palarnia
Manhattan Coffee |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Cundinamarca
|
uprawy
1300 - 1800 m n.p.m.
|
producent
Cooperative de operacion nacional agropecuaria
|
stacja obróbki
Various small holders
|
odmiana
colombia, castillo, typica
|
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
owoce pestkowe kakao |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Viani 1 kg z Kolumbiido metod przelewowych wypalona w holenderskiej palarni Manhattan
Viani zajmuje szczególne miejsce w sercach w MCR (Manhattan Coffee Roasters), ponieważ jest to kawa, która znajduje się na ich liście odkąd samego początku, od powstania tej znakomitej palarni.
Współpracowali z DR Wakefield i Racafe, aby ulepszyć kawę i zgodnie z duchem fair trade również zapłacić więcej za te ulepszenia. Po pierwsze, było to użycie worków GrainPro, a po drugie, uzgodnione lepsze sortowanie, które pozwala na mniej wad. Z czasem jakość znacznie się poprawiła i, co równie ważne, wzrosły dochody tych małych rolników.
Viani to małe miasteczko w Cundinamarca, które nie jest zbyt oddalone od Bogoty. Kawa „Viani” powstaje z ziaren pochodzących od ponad 400 drobnych rolników z pięciu gmin, którzy dostarczają świeżo zebrane zairna do trzech punktów odbioru.
Największy punkt skupu, z którego pochodzi około 70% kawy dla „Viani”, prowadzonym przez Joseela, który znajduje się w mieście Sierra. Dostarcza on mokry i suchy pergamin i ma na miejscu mechaniczną suszarkę. Gdy pergamin zostanie dostarczony, sprawdza jakość, waży worek i ustali cenę. Płaci rolnikowi gotówką i daje mu nowy, pusty worek do napełnienia.
Joseel współpracuje z Racafe od ponad 23 lat i sprzedaje swoje produkty wyłącznie Luisowi Fernando, menadżerowi Racafe w Bogocie, i dostarcza około 10 000–13 000 kg kawy na jeden transport.
Ze względu na zmiany klimatyczne, produkcja spadła drastycznie w ciągu ostatnich kilku lat, co sprawia, że zwiększenie przychodów przy niższych plonach jest jeszcze ważniejsze, ale też trudniejsze. Produkcja Viani spadła o 50% w porównaniu do tego, co było 2 lata temu.
Większość rolników, którzy przyczyniają się do powstania „Viani”, uprawia wiele innych roślin oprócz kawy, takich jak plantan i awokado. Drzewa awokado zapewniają cień drzewom kawowym, a także zwiększają możliwość dochodu. Podczas pandemii cena awokado znacznie spadła, więc strumień dochodów z kawy stał się jeszcze ważniejszy.
W przypadku wielu małych gospodarstw wielokulturowych można sobie wyobrazić, że trudno jest poprawić ogólną jakość, ponieważ wymaga to inwestycji w wiele różnych gospodarstw. Manhattan Coffee Roasters przyglądają się kolejnym krokom we współpracy nad ulepszeniem tej kawy, takim jak inwestowanie w szklarnie, osłony podniesionych grządek i sprzęt do przetwarzania.
Spółdzielnia Viani produkuje klasyczny profil kawy. Smak jest wyraźny, bogaty, i ma tylko odrobinę kwasowości, co jest idealne dla każdego, kto szuka intensywnego smaku kawy.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.