Manhattan Coffee Kolumbia Viani 1 kg kawa ziarnista
Cena regularna:
194,90 zł
towar niedostępny
data palenia |
2024.08.20
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cundinamarca
|
producent |
Cooperative de operacion nacional agropecuaria
|
farma | Various small holders |
uprawy | 1300 - 1800 m n.p.m. |
odmiana | colombia, castillo, typica |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
soczysta owoce pestkowe kakao |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality Viani 1 kg z Kolumbii wypalona w holenderskiej palarni Manhattan
Viani zajmuje szczególne miejsce w sercach w MCR (Manhattan Coffee Roasters), ponieważ jest to kawa, która znajduje się na ich liście odkąd samego początku, od powstania tej znakomitej palarni.
Współpracowali z DR Wakefield i Racafe, aby ulepszyć kawę i zgodnie z duchem fair trade również zapłacić więcej za te ulepszenia. Po pierwsze, było to użycie worków GrainPro, a po drugie, uzgodnione lepsze sortowanie, które pozwala na mniej wad. Z czasem jakość znacznie się poprawiła i, co równie ważne, wzrosły dochody tych małych rolników.
Viani to małe miasteczko w Cundinamarca, które nie jest zbyt oddalone od Bogoty. Kawa „Viani” powstaje z ziaren pochodzących od ponad 400 drobnych rolników z pięciu gmin, którzy dostarczają świeżo zebrane zairna do trzech punktów odbioru.
Największy punkt skupu, z którego pochodzi około 70% kawy dla „Viani”, prowadzonym przez Joseela, który znajduje się w mieście Sierra. Dostarcza on mokry i suchy pergamin i ma na miejscu mechaniczną suszarkę. Gdy pergamin zostanie dostarczony, sprawdza jakość, waży worek i ustali cenę. Płaci rolnikowi gotówką i daje mu nowy, pusty worek do napełnienia.
Joseel współpracuje z Racafe od ponad 23 lat i sprzedaje swoje produkty wyłącznie Luisowi Fernando, menadżerowi Racafe w Bogocie, i dostarcza około 10 000–13 000 kg kawy na jeden transport.
Ze względu na zmiany klimatyczne, produkcja spadła drastycznie w ciągu ostatnich kilku lat, co sprawia, że zwiększenie przychodów przy niższych plonach jest jeszcze ważniejsze, ale też trudniejsze. Produkcja Viani spadła o 50% w porównaniu do tego, co było 2 lata temu.
Większość rolników, którzy przyczyniają się do powstania „Viani”, uprawia wiele innych roślin oprócz kawy, takich jak plantan i awokado. Drzewa awokado zapewniają cień drzewom kawowym, a także zwiększają możliwość dochodu. Podczas pandemii cena awokado znacznie spadła, więc strumień dochodów z kawy stał się jeszcze ważniejszy.
W przypadku wielu małych gospodarstw wielokulturowych można sobie wyobrazić, że trudno jest poprawić ogólną jakość, ponieważ wymaga to inwestycji w wiele różnych gospodarstw. Manhattan Coffee Roasters przyglądają się kolejnym krokom we współpracy nad ulepszeniem tej kawy, takim jak inwestowanie w szklarnie, osłony podniesionych grządek i sprzęt do przetwarzania.
Spółdzielnia Viani produkuje klasyczny profil kawy. Smak jest wyraźny, bogaty, i ma tylko odrobinę kwasowości, co jest idealne dla każdego, kto szuka intensywnego smaku kawy.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.