CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
  • promocja

Manhattan Coffee Kolumbia Panela Sticky filtr 250g kawa ziarnista OUTLET

Ocena:
0
Cena: 67,07 zł

Cena regularna: 114,90 zł

67.07
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 74,90 zł
ilość szt.
-42% Zyskujesz 33 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami białej herbaty

kawa speciality z nutami ananasa

kawa speciality z nutami marcepanu


data palenia
2024.08.20
palarnia
pochodzenie
region
Huila
producent
Jose Giraldo
farma El Diamante
uprawy 1750 m n.p.m.
odmiana pink bourbon
proces
anaerobic
double fermentation
typ palenia
palenie

profil
sensoryczny

biała herbata
ananas
marcepan
ocena
-

Kawa ziarnista speciality Panela Sticky 250g z Kolumbii wypalona w holenderskiej palarni Manhattan

Ta konkretna kawa pochodzi ze współpracy Cafe 1959 i Finca El Diamante. Cafe 1959 prowadzi program, w którym przetwarza wiśnie z różnych gospodarstw w swojej suszarni La Clarita. Nawiązali współpracę z El Diamante, aby stworzyć produkt, który byłby słodki, czysty, jasny i łatwy do picia, co jest ich głównym celem.

W przypadku tej partii wiśnie zostały zebrane i umieszczone w workach Grainpro, aby rozpocząć 13-godzinną nocną podróż z Huila do Quindio, gdzie znajduje się zakład fermentacji i suszenia Cafe 1959. Przewożenie kawy w nocy pomaga kontrolować temperaturę w pierwszym etapie fermentacji, która ma miejsce w ciężarówce.

Po przybyciu do Quindio i zakończeniu początkowej 24-godzinnej fermentacji, wiśnie są rozdrabniane, a następnie umieszczane w zamkniętych zbiornikach, aby mogły przejść przez kolejne 24 godziny fermentacji beztlenowej. Następnie kawa jest myta i płukana, zanim zostanie umieszczona w suchym zamkniętym zbiorniku na kolejne 24 godziny fermentacji, a następnie ponownie myta i płukana, i finalnie suszona na podniesionych grządkach. Tutaj kawa przechodzi długie, powolne suszenie, które trwa około 40 dni w cieniu.

Rezultatem jest intensywna słodycz! Beztlenowa podwójna fermentacja o smaku ananasa, białej herbaty i marcepanu!

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/08
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa słodycz
Waga 250g
Producent Manhattan Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces anaerobic
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Manhattan Coffee Kolumbia Panela Sticky filtr 250g kawa ziarnista OUTLET
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium