Manhattan Coffee Kolumbia Panela Sticky filtr 250g kawa ziarnista OUTLET
Cena regularna:
114,90 zł
towar niedostępny
data palenia |
2024.08.20
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Huila
|
producent |
Jose Giraldo
|
farma | El Diamante |
uprawy | 1750 m n.p.m. |
odmiana | pink bourbon |
proces |
anaerobic
double fermentation |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
biała herbata ananas marcepan |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality Panela Sticky 250g z Kolumbii wypalona w holenderskiej palarni Manhattan
Ta konkretna kawa pochodzi ze współpracy Cafe 1959 i Finca El Diamante. Cafe 1959 prowadzi program, w którym przetwarza wiśnie z różnych gospodarstw w swojej suszarni La Clarita. Nawiązali współpracę z El Diamante, aby stworzyć produkt, który byłby słodki, czysty, jasny i łatwy do picia, co jest ich głównym celem.
W przypadku tej partii wiśnie zostały zebrane i umieszczone w workach Grainpro, aby rozpocząć 13-godzinną nocną podróż z Huila do Quindio, gdzie znajduje się zakład fermentacji i suszenia Cafe 1959. Przewożenie kawy w nocy pomaga kontrolować temperaturę w pierwszym etapie fermentacji, która ma miejsce w ciężarówce.
Po przybyciu do Quindio i zakończeniu początkowej 24-godzinnej fermentacji, wiśnie są rozdrabniane, a następnie umieszczane w zamkniętych zbiornikach, aby mogły przejść przez kolejne 24 godziny fermentacji beztlenowej. Następnie kawa jest myta i płukana, zanim zostanie umieszczona w suchym zamkniętym zbiorniku na kolejne 24 godziny fermentacji, a następnie ponownie myta i płukana, i finalnie suszona na podniesionych grządkach. Tutaj kawa przechodzi długie, powolne suszenie, które trwa około 40 dni w cieniu.
Rezultatem jest intensywna słodycz! Beztlenowa podwójna fermentacja o smaku ananasa, białej herbaty i marcepanu!
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.