Manhattan Coffee Etiopia Yukro Lot 2 filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.08.30
|
palarnia | |
pochodzenie |
Etiopia
|
region |
Jimma
|
producent |
Mike Mamo
|
farma | Telila |
uprawy | 2000 m n.p.m. |
odmiana | gibirinna 74110, serto 74112 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
jaśmin sprite zielony melon |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality Yukro Lot 2 250g z Etiopii wypalona w holenderskiej palarni Manhattan
Niezwykły smak tej kawy zachwyca pod każdym względem! W filiżance smakujemy zielonego melona, sprite'a i jaśmin!
Yukro Lot 2 – to umyta i przetworzona partia ze stacji mycia Telila, położonej na wysokości około 2000 m n.p.m. w Kecho Anderacha, Gera, w regionie Jimma w Etiopii.
Stacja jest własnością Mike'a Mamo, partnera w Osito Coffee, który naciska na poprawę jakości w młynie. Na przykład, podczas gdy większość stacji mycia przygotowuje partie wyłącznie w oparciu o stosowany proces i miejsce dostawy wiśni, Telila idzie o krok dalej i również oddziela partie w oparciu o dzień dostawy wiśni kawowych. Mike i zespół przechowują również cały zbiór kawy w hermetycznie zamkniętych workach - po raz pierwszy w Etiopii. Produkują nie tylko wysokiej jakości partie washed, ale także partie honey, natural i anaerobic.
Wiśnie dostarczane do stacji kawowej Telila to połączenie odmian Gibirinna 74110 i Serto 74112. Obie pochodzą z selekcji Metu Bishari, przeprowadzonej w lesie o tej samej nazwie w strefie Illubabur przez Jimma Agricultural Research Center (JARC) w 1974 roku. Zostały specjalnie wyselekcjonowane ze względu na odporność na choroby owoców kawy.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.