Manhattan Coffee Etiopia Shoondhisa Natural filtr 250 g kawa ziarnista OUTLET
Cena regularna:
79,90 zł
towar niedostępny
data palenia
2025.02.21 |
palarnia
Manhattan Coffee |
pochodzenie
Etiopia |
region
Guji
|
uprawy
2173 m n.p.m.
|
producent
Ture Waji
|
stacja obróbki
Sookoo Coffee
|
odmiana
gibirinna 74110, serto 74112
|
proces
natural |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
biały cukier sok truskawkowy |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Shoondhisa Natural 250 g z Etiopii wypalona w holenderskiej palarni Manhattan
Poznajcie etiopską kawę od „Króla Guji” Ture Waji! Ture i jego brat Assefa założyli Sookoo Coffee pod koniec 2018 roku. Znajduje się w Odo Shakiso w regionie Oromia i strefie Guji. Wiśnie pochodzą z okolicznych Kebeles (dzielnic), a partie zostały nazwane na cześć Kebele, z których uprawiana jest kawa. Ta konkretna partia pochodzi z Shoondhisa Kebele.
Większość wiśni dostarczanych do stacji kawowej Sookoo z Shoondhisa to połączenie odmian Gibirinna 74110 i Serto 74112. Obie pochodzą z selekcji Metu Bishari, przeprowadzonej w lesie o tej samej nazwie w strefie Illubabur przez Jimma Agricultural Research Center (JARC) w 1974 roku. Zostały one specjalnie wyselekcjonowane ze względu na odporność na choroby owoców kawy.
Ta partia jest suszona w tradycyjny sposób, na podniesionych grządkach, dzięki czemu można się spodziewać nut kompotu jagodowego, soku truskawkowego i białego cukru.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


69,90 zł
Cena regularna:
85,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

139,90 zł
Cena regularna:
164,90 zł

12,99 zł
Cena regularna:
14,99 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!