Manhattan Coffee Competition Kolumbia Salma Bermudez filtr 125g
Cena regularna:
154,90 zł
towar niedostępny
data palenia |
2024.08.20
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cauca Piendamó
|
producent |
Diego Samuel Bermudez
|
farma | Finca El Paraiso |
uprawy | 1960 m n.p.m. |
odmiana | geisha |
proces |
advanced fermentation
|
typ palenia | |
palenie | |
profil |
kwiat bzu lassi z mango dulce de leche |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista competition Salma Bermudez 125g z Kolumbii wypalona w holenderskiej palarni Manhattan
Nazwana na cześć córki Bermundeza, Salmy, ta kawa była naprawdę zaskakująca na stole do cuppingowym. Rzadko spotyka się kawy o tak wyraźnym cukierkowym posmaku. Słodycz dulce de leche jest czysta, a nuty mango i kwiaty bzu są zachwycające i wybijają się na pierwszy plan.
Sama kawa przeszła przez tak wiele etapów w mokrym młynie, że jej obróbkę najlepiej jest nazwać po prostu terminem „zaawansowana fermentacja”. Różnica między tą kawą a poprzednimi partiami Geisha Diego polega na tym, że odciek przygotowany do tej kawy został pobrany z najwyższej jakości Red Bourbon i dostosowany serią bakterii kwasu mlekowego i drożdży, przed przejściem przez wiele etapów ciśnieniowej fermentacji beztlenowej. Sam Diego powiedział: „To jedna z moich ulubionych Geisha, które zrobiliśmy, przypomina mi dulce de leche, którą robiła mi babcia”.
To jest klasa światowa! Ciesz się do woli.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.