Manhattan Coffee Competition Kolumbia El Paraiso Wush Wush filtr 125g
data palenia |
2024.08.13
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cauca
|
producent |
Diego Bermudez
|
farma | Finca El Paraiso |
uprawy | 1960 m n.p.m. |
odmiana | wush wush |
proces |
anti-maceration
|
typ palenia | |
palenie | |
profil |
różowa lemoniada grejpfrut lawenda |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista competition El Paraiso Wush Wush 125g z Kolumbii wypalona w holenderskiej palarni Manhattan
Proces antymaceracji od Króla Przetwarzania, Diego Bermudeza!
Czym jest antymaceracja?
Proces zaczyna się od właściwego zbioru wiśni w idealnym momencie dojrzewania. Następnie wiśnie są dezynfekowane ozonem i przenoszone do komory próżniowej ze stali nierdzewnej, gdzie fermentują przez 24 godziny z medium hodowlanym, co powoduje reakcję odwróconej osmozy.
Ujemne ciśnienie (próżnia) i skrócenie czasu fermentacji wskutek zmniejszenia ilości dwutlenku węgla zmieniają morfologię komórkową kawy, modulując przepuszczalność błony komórkowej i zwiększając wydajność oraz żywotność drożdży w procesie fermentacji. Następnie kawa jest suszona w urządzeniu „Zeodryer”, które wykorzystuje próżnię i minerał wulkaniczny zwany zeolitem.
El Paraiso pozostaje liderem innowacji w zakresie przetwórstwa kawy, a ta kawa jest doskonałym przykładem pracy wykonywanej przez zespół Finca El Paraiso.
Zakochaj się w Wush Wush o smaku różowej lemoniady, grejpfruta i lawendy – gwarantujemy niezapomniane przeżycie!
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł