Manhattan Coffee City Limits Blend 1 kg kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.02.21 |
palarnia
Manhattan Coffee |
pochodzenie
blend:Brazylia, Salwador |
region
Mata De Minas,
Santa Ana |
uprawy
880 - 1650 m n.p.m.
|
producent
Inacio Soares,
Rodolfo Ruffati Battle |
stacja obróbki
Fazenda Js,
Finca El Salvador |
odmiana
Catuai & Red Bourbon
|
proces
honey,washed |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
ciemna czekolada brązowy cukier |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality City Limits 1 kg z holenderskiej palarni Manhattan
City Limits zostało stworzone jako całoroczna mieszanka espresso, która zapewnia idealnie zrównoważoną i słodką filiżankę. Kawa została zaprojektowana tak, aby wyróżniać się w napojach na bazie mleka, a jednocześnie oferować wystarczającą złożoność.
Misją Manhattan Coffee zawsze było zapewnienie, że mieszanka pozostanie spójna i świeża, poprzez
oferowanie wysokiej jakości, sezonowej zielonej kawy. Ta aktualna wersja zawiera połączenie 70/30 brazylijskiej Inacio Soares F2 i El Salvador Rodolfo Ruffati Red Bourbon.
To, co czyni tę wersję wyjątkową, to fakt, że City Limits jest teraz kawą z bezpośrednimi relacjami! Manhattan współpracują z Inacio Soaresem i Rodolfo Ruffatim od 2017 r., a włączenie ich wyjątkowych kaw do tej mieszanki stanowi znaczący krok naprzód w ich partnerstwach.
Pozwala im to również lepiej wyróżnić niesamowitych producentów stojących za kawą, którą każdy kocha. To ekscytująca ewolucja tej mieszanki espresso, która odzwierciedla zaangażowanie w jakość i współpracę!
Te dwie kawy łączą się, tworząc fantastyczne espresso, z mlekiem lub bez!
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

52,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

129,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!