Manhattan Coffee Brazylia Inacio Soares F2 filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.11.27 |
palarnia
Manhattan Coffee |
pochodzenie
Brazylia |
region
Mata De Minas
|
uprawy
880 m n.p.m.
|
producent
Inacio Soares
|
stacja obróbki
Fazenda Js
|
odmiana
red & yellow catuai
|
proces
anaerobic honey |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
praliny czekolada |
ocena SCA
86 pkt
|
Kawa ziarnista speciality Inacio Soares F2 250 g z Brazylii wypalona w holenderskiej palarni Manhattan
Inacio jest jednym z pierwszych bezpośrednich partnerów handlowych Manhattan Coffee i wykonuje niesamowitą pracę w Mata de Minas. São Sebastião do Anta, region, w którym znajduje się farma Inacio, nie jest zbyt dobrze znany z uprawy kawy, w rzeczywistości ojciec Inacio handlował w młodości głównie konwencjonalnymi kawami. Zostało to wpojone przez zielonych handlarzy, którzy powiedzieli Jairo, że nigdy nie będzie w stanie produkować kawy klasy specialty na swojej farmie. Nawet sam Inacio nie miał zamiaru przejąć farmy od ojca, ale kiedy Jairo poważnie zachorował, Inacio wrócił do fazenda, a jego pasja do kontynuowania spuścizny ojca rozkwitła.
Po śmierci ojca Inacio postawił sobie za cel ulepszenie farmy od podstaw. Jest młodym, ambitnym rolnikiem, który jest otwarty na nowe pomysły, od zarządzania glebą, przetwarzania po suszenie, a wyniki w kubku mówią same za siebie. Farma jest na tyle mała, że nie używa się żadnych mechanicznych maszyn do zbioru, co jest rzadkością w Brazylii. Dbałość i troska o szczegóły dotyczące zbioru i przetwarzania są dla Inacio najważniejsze. Wierzy, że inwestując w farmę, może podnieść stopę życiową całej okolicznej społeczności. Nawet podczas jego drugich zbiorów społeczność od razu skorzystała, ponieważ ceny, które osiągnął, znacznie wzrosły od czasu, gdy farma skupiała się na wysokowydajnej konwencjonalnej produkcji.
Jeszcze bardziej imponujące jest to, że są to w rzeczywistości te same rośliny kawy, które były sprzedawane jako kawa konwencjonalna. W przeszłości zdobywały poniżej 80 punktów na sprzedaż rynkową, ale teraz, dzięki zapałowi do zmian i ciężkiej pracy Inacio, podniósł ocenę tej partii do 86 punktów.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.