CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Manhattan Coffee Brazylia Inacio Soares F2 filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 59,90 zł

Cena regularna:

59.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 29 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami kwiatów

kawa speciality z nutami pralin

Kawa Speciality z nutami czekolady


data palenia
2024.11.27
palarnia
Manhattan Coffee
pochodzenie
Brazylia
region
Mata De Minas
uprawy
880 m n.p.m.
producent
Inacio Soares
stacja obróbki
Fazenda Js
odmiana
red & yellow catuai
proces
anaerobic honey
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
białe kwiaty
praliny
czekolada
ocena SCA
86 pkt
 

Kawa ziarnista speciality Inacio Soares F2 250 g z Brazylii wypalona w holenderskiej palarni Manhattan

Inacio jest jednym z pierwszych bezpośrednich partnerów handlowych Manhattan Coffee i wykonuje niesamowitą pracę w Mata de Minas. São Sebastião do Anta, region, w którym znajduje się farma Inacio, nie jest zbyt dobrze znany z uprawy kawy, w rzeczywistości ojciec Inacio handlował w młodości głównie konwencjonalnymi kawami. Zostało to wpojone przez zielonych handlarzy, którzy powiedzieli Jairo, że nigdy nie będzie w stanie produkować kawy klasy specialty na swojej farmie. Nawet sam Inacio nie miał zamiaru przejąć farmy od ojca, ale kiedy Jairo poważnie zachorował, Inacio wrócił do fazenda, a jego pasja do kontynuowania spuścizny ojca rozkwitła.

Po śmierci ojca Inacio postawił sobie za cel ulepszenie farmy od podstaw. Jest młodym, ambitnym rolnikiem, który jest otwarty na nowe pomysły, od zarządzania glebą, przetwarzania po suszenie, a wyniki w kubku mówią same za siebie. Farma jest na tyle mała, że nie używa się żadnych mechanicznych maszyn do zbioru, co jest rzadkością w Brazylii. Dbałość i troska o szczegóły dotyczące zbioru i przetwarzania są dla Inacio najważniejsze. Wierzy, że inwestując w farmę, może podnieść stopę życiową całej okolicznej społeczności. Nawet podczas jego drugich zbiorów społeczność od razu skorzystała, ponieważ ceny, które osiągnął, znacznie wzrosły od czasu, gdy farma skupiała się na wysokowydajnej konwencjonalnej produkcji.

Jeszcze bardziej imponujące jest to, że są to w rzeczywistości te same rośliny kawy, które były sprzedawane jako kawa konwencjonalna. W przeszłości zdobywały poniżej 80 punktów na sprzedaż rynkową, ale teraz, dzięki zapałowi do zmian i ciężkiej pracy Inacio, podniósł ocenę tej partii do 86 punktów.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/11
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy czekoladowo-orzechowy
Waga 250g
Producent Manhattan Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Brazylia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces pulped natural / honey
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Manhattan Coffee Brazylia Inacio Soares F2 filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium