Le Piantagioni del Caffe Kolumbia Samaria espresso 250g kawa ziarnista do kawiarki





Opis
Le Piantagioni del Caffè Kolumbia Samaria espresso 250g kawa ziarnista speciality
Szczegóły
Palarnia | Włochy |
Pochodzenie | Kolumbia |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | espresso / kawiarka |
Stopień palenia | ciemny |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | washed |
Region | Risaralda |
Odmiana | Caturra, Tabi |
Wysokość upraw | 1550 m n.p.m. |
Waga | 250g |
Profil kawy | orzechy laskowe gorzka czekolada kwiaty |
Data przydatności | 2024/05 |
Opis kawy Le Piantagioni del Caffè Samaria
Ziarna tej kawy dostarczane są prze plantację istniejącą już prawie sto lat. Tak długa historia farmy Finca Samaria, zajmującej powierzchnię czternastu hektarów, jest wciąż związana z jedną rodziną. To już czwarte pokolenie kultywuje długą tradycję, uprawiając ponad sto dwadzieścia tysięcy drzewek, głównie odmiany Taba, Caturra, Bourbon i Castillo. Na obszarze Finca Samaria nie używa się chemicznych nawozów ani pestycydów. Godnym podziwu faktem jest, że wszystkie prace wykonywane są ręcznie - zbiory, selekcja, mycie, suszenie... dlatego kawa ta jest wyjątkowa, pod każdym względem.
Kawa jest uprawiana zgodnie z systemem Milpa: starożytną metodą rolniczą Majów naprzemiennie uprawiających kukurydzę, fasolę i dynie, aby nie nadużywać gleby.
Jak smakuje ta kawa? Jak ciasto toscakaka. Czyli jak? słodko, deserowa, orzechowo... specyficzny smak tego ciasta, pochodzącego z Toskanii, bardzo popularnego w Skandynawii jest wypadkową smaku ciemnej czekolady, migdałów, karmelu i borówek.
Kawa ma wyczuwalną, ale delikatną kwasowość i jedwabistą teksturę.
Uwalnia też intensywne nuty kwiatowe. W ustach pozostawia czekoladowy posmak pomarańczy. Cudo!
Dodanie spienionego mleka i przyrządzenie cappuccino czy flat white, niweluje i tak trudno wyczuwalną kwasowość i nadaje kawie jeszcze bardziej orzechowo-migdałowego charakteru.
Kawa wychodzi doskonale również w kawiarce.
Dostępna jest również w opakowaniu 500g.
Jak przygotować ją w ekspresie:
- doza: 18g
- uzysk: 38g w 28 sekund
Kawę Le Piantagioni del Caffè Samaria polecamy szczególnie do:
- ekspresów kolbowych
- ekspresów automatycznycc
- kawiarek
- French Pressa
Cechy produktu
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | ciemny |
Producent | Le Piantagioni del Caffè |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.