CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Le Piantagioni del Caffè Etiopia Yrgalem 250g kawa mielona w puszce

Ocena:
0
Cena: 44,90 zł 44.90
ilość szt.
Zyskujesz 22 pkt [?]

towar niedostępny

 

kawa z nutami kwiatowymi

Kawa z nutami cytrusów


data
przydatności
2025.12.21
palarnia
pochodzenie
region
Sidamo
uprawy
1600 - 1900 m n.p.m.
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny

kwiaty
bergamotka
miód
cytrusy

ocena
-

Kawa mielona Etiopia Yrgalem 250g wypalona we włoskiej palarni Le Piantagioni del Caffè

Kawa z uznanej i bardzo lubianej palarni Le Piantagioni del Caffè, która produkuje również kawy marki Arcaffe.

Misją Le Piantagioni del Caffè jest ułatwienie poznania przebogatego świata kawy w sposób nieskomplikowany, ułatwiający odnalezienie "swojego smaku". Dlatego asortyment kaw, który mają w ofercie jest bardzo zróżnicowany.

Nazwa tej kawy pochodzi od miasta Yrgalem w regionie Sidamo w Etiopii - ojczyźnie kawy.

Kawa ta jest przygotowywana z przetworzonego na mokro Sidamo gr. 2 ziarna CMI, które Abdullah Bagersh wybiera specjalnie dla dlaLe Piantagioni del Caffè. Ich zadziwiający charakter sprawia, że najlepiej smakują w postaci niezmieszanej. Wspaniały kwiatowy aromat bergamotki i miodu unosi się nad filiżanką, a kawa ma delikatną, przyjemną kwaskowatość i cytrusowy posmak.

Kawa zachwyci Cię złożonymi i niezwykle wyrazistymi nutami. Jej aromatyczny charakter i delikatność sprawiają, że jest to idealny napój między posiłkami, po południu lub nawet wieczorem.

Ziarna tej kawy pochodzą wyłącznie z certyfikowanych źródeł (SCS - Certified Speciality Coffee Association). Każda paczka opatrzona jest etykietą z hologramem, która również świadczy o oryginalnym pochodzeniu produktu, przeciwdziałającym fałszerstwom.

Mniejsze opakowanie kawy wybierają cześciej osoby pijące jedną, do dwóch filiżanek kawy dziennie. Małe opakowanie szybciej się zużywa, masz więc świeższą kawę.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia ciemny
Waga 250g
Producent Le Piantagioni del Caffè
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Le Piantagioni del Caffè Etiopia Yrgalem 250g kawa mielona w puszce
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium