CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Le Piantagioni del Caffè Brazil Cachoeira Da Grama 250g kawa mielona

Ocena:
0
Cena: 41,90 zł 41.90
ilość szt.
Zyskujesz 20 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa speciality z czekolady

Kawa speciality z nutami mandarynki

Kawa pozbawiona kwasowości


data
przydatności
2025.03.02
palarnia
pochodzenie
region
Da Grama valley
uprawy
1100 - 1250 m n.p.m.
skład
100% Arabika
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
czekolada
kandyzowana
mandarynka

niska kwasowość
ocena
-

Kawa mielona Cachoeira Da Grama z Brazylii 250g wypalona we włoskiej palarni Le Piantagioni del Caffè

Kawa z uznanej i bardzo lubianej palarni Le Piantagioni del Caffè, która produkuje również kawy marki Arcaffe.

Misją Le Piantagioni del Caffè jest ułatwienie poznania przebogatego świata kawy w sposób nieskomplikowany, ułatwiający odnalezienie "swojego smaku". Dlatego asortyment kaw, który mają w ofercie jest bardzo zróżnicowany.

Jednorodna arabica (single origin) pochodzące z brazylijskiej plantacji Cachoeira da Gama.

Ziarna tej kawy (Yellow Bourbon i Red Catuai) potraktowano w czasie obróbki w całkowicie nietypowy dla nich sposób. Zamiast typowej obróbki suchej, zdecydowano się na mokrą, co dało dość zaskakujący i bardzo dobry rezultat!

W wyniku tego zabiegu mamy kawę, która po otwarciu paczki ujawni przyjemny i intensywny aromat ciemno palonej kawy. Zmielone ziarna, podobnie jak zaparzone espresso przyniesie wspomnienie smak będący połączeniem niezwykłych nut czekolady i kandyzowanej mandarynki Kawa ma przyjemną słodycz, która na długo pozostaje na języku. Dzięki tej słodyczy nie czujemy typowego dla ciemnego palenia posmaku goryczy. Kawa jest też niemal zupełnie pozbawiona kwasowości.

Kawa Brazil Cachoeira Da Grama jest przykładem tego, co można uzyskać z ziaren obrobionych i wypalonych przez prawdziwych rzemieślników.

Szukasz kawy do ekspresu ciśnieniowego? Być może będzie to jedna z bardziej zaskakujących kawy, jaką ostatnio piłeś...

Przy nieco grubszym zmieleniu i w konsekwencji trochę szybszej ekstrakcji dojdzie delikatny posmak żółtej śliwki. Ale poniżej 23 sekund smak będzie już zupełnie bez wyrazu.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza - 16g kawy dająca 34-36g naparu
  • czas parzenia - 27-30 sekund
  • temperatura wody 94°C

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia ciemny
Waga 250g
Producent Le Piantagioni del Caffè
Pochodzenie ziaren Brazylia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Le Piantagioni del Caffè Brazil Cachoeira Da Grama 250g kawa mielona
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium