Le Piantagioni del Caffè Brazil Cachoeira Da Grama 250g kawa mielona
Cena regularna:
41,90 zł
towar niedostępny
Opis
data przydatności |
2025.03.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Da Grama valley
|
uprawy |
1100 - 1250 m n.p.m.
|
skład |
100% Arabika
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czekolada kandyzowana mandarynka niska kwasowość |
ocena |
-
|
Kawa z uznanej i bardzo lubianej palarni Le Piantagioni del Caffè, która produkuje również kawy marki Arcaffe.
Misją Le Piantagioni del Caffè jest ułatwienie poznania przebogatego świata kawy w sposób nieskomplikowany, ułatwiający odnalezienie "swojego smaku". Dlatego asortyment kaw, który mają w ofercie jest bardzo zróżnicowany.
Jednorodna arabica (single origin) pochodzące z brazylijskiej plantacji Cachoeira da Gama.
Ziarna tej kawy (Yellow Bourbon i Red Catuai) potraktowano w czasie obróbki w całkowicie nietypowy dla nich sposób. Zamiast typowej obróbki suchej, zdecydowano się na mokrą, co dało dość zaskakujący i bardzo dobry rezultat!
W wyniku tego zabiegu mamy kawę, która po otwarciu paczki ujawni przyjemny i intensywny aromat ciemno palonej kawy. Zmielone ziarna, podobnie jak zaparzone espresso przyniesie wspomnienie smak będący połączeniem niezwykłych nut czekolady i kandyzowanej mandarynki Kawa ma przyjemną słodycz, która na długo pozostaje na języku. Dzięki tej słodyczy nie czujemy typowego dla ciemnego palenia posmaku goryczy. Kawa jest też niemal zupełnie pozbawiona kwasowości.
Kawa Brazil Cachoeira Da Grama jest przykładem tego, co można uzyskać z ziaren obrobionych i wypalonych przez prawdziwych rzemieślników.
Szukasz kawy do ekspresu ciśnieniowego? Być może będzie to jedna z bardziej zaskakujących kawy, jaką ostatnio piłeś...
Przy nieco grubszym zmieleniu i w konsekwencji trochę szybszej ekstrakcji dojdzie delikatny posmak żółtej śliwki. Ale poniżej 23 sekund smak będzie już zupełnie bez wyrazu.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 16g kawy dająca 34-36g naparu
- czas parzenia - 27-30 sekund
- temperatura wody 94°C
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.