Le Piantagioni del Caffè 85/15 250g kawa mielona do kawiarki w puszce
Cena regularna:
towar niedostępny
data przydatności |
2026.03.19
|
palarnia | |
pochodzenie |
blend
|
skład |
85% Arabika
15% Robusta |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
włoski orzech wanilia |
ocena |
-
|
Kawa mielona 85/15 250g wypalona we włoskiej palarni Le Piantagioni del Caffè
Kawa z uznanej i bardzo lubianej palarni Le Piantagioni del Caffè, która produkuje również kawy marki Arcaffe.
Misją Le Piantagioni del Caffè jest ułatwienie poznania przebogatego świata kawy w sposób nieskomplikowany, ułatwiający odnalezienie "swojego smaku". Dlatego asortyment kaw, który mają w ofercie jest bardzo zróżnicowany.
85/15 jest złożoną, a jednocześnie zrównoważoną mieszanką. Smaki kilku rodzajów arabiki łączą się razem, aby stworzyć bogaty, dynamiczny i żywy bukiet.
Zapachy wanilii, jego krągłe body, wyraźna i długo utrzymująca się crema są wynikiem użycia Robusty z Balehonnur.
Rezultatem jest zadziwiające espresso do dające radość na codzień!
Kawa ma ciekawy, delikatny aromat przypraw a jej smak podkręcają nuty włoskiego orzecha i delikatna kwasowość. Jest więc idealna do śniadania, ale też pomiędzy posiłkami, czy nawet na popołudnie.
85/15 to kawa złożona z wyszukanych gatunków arabiki (85%) i wysokogatunkowej robusty (15%).
Ziarna wykorzystane do kompozycji tej złożonej smakowo kawy to:
- Gwatemala - Finca El Hato Blue
- Etiopia - Selezione Yrgalem
- Salwador - Finca San Luis
- Brazylia - Fazenda Monte Alegre
- Brazylia - Fazenda Samambaia
- Indie - Fairland Estate
- Indie - Balehonnur estate
Ziarna tej kawy pochodzą wyłącznie z certyfikowanych źródeł (SCS - Certified Speciality Coffee Association). Każda paczka opatrzona jest etykietą z hologramem, która również świadczy o oryginalnym pochodzeniu produktu, przeciwdziałającym fałszerstwom.
Mniejsze opakowanie kawy wybierają cześciej osoby pijące jedną, do dwóch filiżanek kawy dziennie. Małe opakowanie szybciej się zużywa, masz więc świeższą kawę.
Kawa zmielona jest w sposób, który jest idealnie dopasowany do kawiarki - tak zaparzona kawa da Ci pełny, niezwykły smak i aromat.
Puszka znacznie ułatwia przechowywanie kawy, chroniąc ją jednocześnie przed zbyt szybkim wietrzeniem. Puszka jest też pomocna szczególnie przy napełnianiu kawą kawiarki - po całkowitym napełnieniu koszyczka na kawę, nadmiar zsypujesz bezpośrednio do puszki bez rozsypywania kawy na blacie.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 16g kawy dająca 34-36g naparu
- czas parzenia - 27-30 sekund
- temperatura wody 94°C
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.