LaCava Super Tuscan 1 kg kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.10.30 |
palarnia
LaCava |
pochodzenie
blend:Honduras, Kolumbia, Brazylia |
region
Los Lirios,
Las Guzmanias, Monte Belo |
uprawy
1100 m n.p.m.
1500 m n.p.m.
900 - 1200 m n.p.m.
|
producent
-
|
plantacja
-
|
odmiana
mix odmian
|
proces
washed,natural |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
mleczna czekolada karmel |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista Super Tuscan 1 kg z polskiej palarni LaCava
Zakochaj się w interpretacji klasycznego, włoskiego espresso. Rzemieślniczo palona, zgodnie z najwyższymi standardami świata specialty, ta kompozycja jest dowodem oddania palarni LaCava idei doskonałości. Na pierwszym planie wyraziście czekoladowa z nutami prażonych orzechów. Dłuższy czas palenia ziaren owocuje pełnym niuansów espresso, oddając urok i klimat toskańskich wzgórz. Niska kwasowość zapewnia gładką, kremową i aksamitną teksturę tańczącego na podniebieniu naparu. Do stworzenia tej kompozycji wybrano wyłącznie ziarna arabiki oraz palono je nieco jaśniej, aby uwydatnić ich bogaty i pełny potencjał. Oddaj się celebracji mariażu tradycyjnego dziedzictwa oraz innowacji, uchwyconego w bogactwie espresso.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

52,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

129,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!