LaCava Bella Crema 250g kawa ziarnista
Opis
data palenia |
2024.03.22
|
palarnia | |
pochodzenie |
Brazylia
Wietnam |
odmiana |
Brazylia:
Mundo Novo, Catuai Wietnam: Robusta |
uprawy | 500 - 1500 m n.p.m. |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
mus czekoladowy krem kakaowy
prażone orzechy |
ocena |
brak danych
|
Szukasz intensywnych kawowych doznań? Jeżeli interesuje Cię ciemna, mocna kawa z niepowtarzalnym charakterem, to Bella Crema idealnie wpisuje się w te wymagania. Gdzie kryje się tajemnica wyrazistości tego produktu? Kawa ziarnista LaCava Bella Crema 1000g jest kompozycją dwóch odmian ziaren – brazylijskiej Arabiki oraz indyjskiej Robusty. Równe proporcje obu składników mieszanki pozwalają wyciągnąć z każdego z nich to, co najlepsze. Zanim obie zmieszane kawy ziarniste znajdą się w ilości 1 kg w jednym opakowaniu, przechodzą proces średnio-ciemnego, tradycyjnego palenia kraftowego. Ziarna te oferują niezwykłe bogactwo aromatu i smaku. Wyrusz w podróż w świat klasycznego italiano i zamów kawę ziarnistą LaCava Bella Crema.
- 50% arabika
- świeżo palona kawa ziarnista
- średnio-ciemne tradycyjne palenie craftowe
- intensywna, ciężka i gęsta, bardzo włoska
- idealna do espresso oraz kaw mlecznych
- mieszanka arabik z Brazylii oraz indyjskiej robusty
body (cielistość) ●●●
kwasowość ●○○
słodycz ●●○
gorycz ●●●
Sięgając po kawę ziarnistą LaCava Bella Crema, zapewniasz sobie wyrafinowany produkt, który fantastycznie sprawdzi się w formie gęstego espresso oraz kaw mlecznych takich jak latte macchiato oraz flat white. Miłośnicy kawy odnajdą tu wyczuwalne nuty musu czekoladowego, kremu kakaowego i prażonych orzechów. LaCava Bella Crema powinna być przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym - automatycznym lub kolbowym. Dzięki temu kawa dostarczy Ci maksimum doznań, które będziesz chętnie powtarzać.
Kawy Arabica oraz Robusta od lat konkurują ze sobą o względy kawoszy. Arabica, łagodniejsza i bliższa klasycznemu wyobrażeniu o kawowym napoju, przyciąga do siebie wyjątkowym bogactwem smaku i aromatu. Robusta to kawa większym „pazurem" – zawiera w sobie znacznie więcej kofeiny, przez co bardziej pobudza i cechuje się wyraźniejszą goryczką. Stworzenie dopracowanej mieszanki z obu odmian umożliwia uzyskanie zaskakująco dobrych rezultatów. Kompozycja wyróżnia się wtedy zróżnicowanym, głębokim smakiem i aromatem, a jednocześnie dostarcza solidnego zastrzyku energii. Nie inaczej jest w przypadku kawy ziarnistej LaCava Bella Crema – ten blend to intrygująca uczta dla Twoich kubków smakowych.
Kawa dostępna również w opakowaniu 1kg.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.