Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 199,00 zł.
 

CoffeeLove Opinie z ekomi-pl.com

Okazje dnia w CoffeeLove

La Cabra Top-Q Panama Esmeralda Geisha Natural omniroast 100g kawa ziarnista Speciality do ekspresu i przelewu

La Cabra Top-Q Panama Esmeralda Geisha Natural omniroast 100g kawa ziarnista Speciality do ekspresu i przelewu
  • promocja
  • nowość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 170,91 zł 189,90 zł 170.91
ilość szt.
Zyskujesz 170 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

La Cabra Panama Esmeralda Geisha Natural omniroast 100g kawa ziarnista Speciality

kawa Speciality top quality

kawa Speciality z nutami kwiatowymi

kawa Speciality z nutami owoców pestkowych

Szczegóły

Palarnia Dania
Pochodzenie Panama
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia omniroast
ekspres i przelew
Stopień palenia średni
Skład kawy 100% Arabika
Proces natural
Region Boquete
Odmiana Geisha
Wysokość upraw 1750 m n.p.m.
Waga 100g
Profil kawy nuty kwiatowe
owoce pestkowe
Data palenia 2021/11/08

Opis kawy Esmeralda Geisha Natural

Top Quality - Kawa Speciality niezwykłej jakości, o wyjątkowym, niepowtarzalnym smaku. Nakład mocno limitowany.

Jedna z najlepszych kaw jesieni 2021 jaką znaleźliśmy. Absolutny szczyt!

Naprawdę oszałamiająca kawa, o charakterze rzeźkich, białych kwiatów, jak i ukazująca bogactwo owoców pestkowych, wzmocnione przez naturalny proces obróbki. Dodaje on bogatej, złożoności kwiatowemu i świeżemu charakterowi, z którego znane są kawy Geisha.

Hacienda La Esmeralda chyba nie wymaga specjalnego wprowadzenia. Zaczynając głównie jako farma bydła w połowie XX wieku, w 2004 roku rodzina Petersonów wstrząsnęła światem kawy, pobijając rekordową cenę za ziarna nowo odkrytej odmiany - gejszy. Od tamtej pory Esmeralda nadal przesuwa granice, zarówno pod względem jakości kawy, jak i ceny. Z tamtąd pochodzą jedne z najbardziej oszałamiających kaw, jakie kiedykolwiek degustowaliśmy. Farma jest znana z uzyskiwanych wysokich cen i trudności w zdobyciu większej partii ziaren przez palarnie.

Geisha - odnaleziona odmiana

Jak jest to już w zwyczaju kawy produkowanej w Hacienda La Esmeralda, ta partia to w 100% Geisha. Chociaż odmiana ta zyskała sławę dzięki Esmeraldzie w 2004 roku, jej historia zaczyna się znacznie wcześniej. Pochodząca z Etiopii odmiana Geisha została wyizolowana przez brytyjskich naukowców w regionie Gesha w Etiopii w latach 30. XX wieku, a następnie badana w stacjach badawczych w Kenii i Tanzanii. Znacznie później zawitała również do Panamy. Było to w czasie pojawienia się rdzy liści, a w przypadku tego gatunku zaobserwowano odporność na chorobę. Odmiana była sadzona sporadycznie, mieszana w partie z innymi odmianami i głównie zapomniana do czasu, gdy Petersonowie zebrali niewielką ilość Geishy na swojej farmie w 2004 roku. Od tego czasu gejsza zaczęła nabierać znaczenia w kategorii kawy speciality. Obecnie ceny Geishy na aukcjach, zwłaszcza z Panamy, gwałtownie wzrosły, zaczynając od rekordowych wówczas 21 dolarów za funt w 2004 r., a kończąc na 803 USD za funt w 2018 r.

Esmeralnda - Porton

Ta partia pochodzi z farmy El Velo Esmeraldy i jest przetwarzana jako naturalna. El Velo leży na północ od miasta Boquete, około 1750 m npm. Ze względu na precyzyjną identyfikowalność i separację, jaką jest w stanie zapewnić Esmeralda, wiemy, że ta partia została zebrana na działce Porton, w 10 marca tego roku i była suszona przez 9 dni na tarasach. Esmeralda często używa tarasów do suszenia mikrolotów, ponieważ suszarki mechaniczne nie zapewniają wymaganego poziomu dokładności podczas obsługi bardzo małych ilości kawy. Dojrzałe wiśnie gejszy, sortowane zgodnie z charakterystycznym dla Esmeraldy poziomem staranności i uwagi, są układane w cienkie warstwy i często obracane, co prowadzi do równomiernego i dość szybkiego schnięcia.
Przekłada się to na czysty i zrównoważony profil, nie zdominowanym przez aromaty procesowe. Te ziarna to doskonały punkt odniesienia kawy Esmeralda Geisha, ukazujący zarówno rześkie białe kwiaty, za które tak cenimy odmianę Geisha, jak i olbrzymie bogactwo owoców pestkowych.


Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Panama Esmeralda Geisha Natural

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2021/11
Producent La Cabra
Producent (kraj) Skandynawia
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Top Q (Top Quality)
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Panama
Odmiana botaniczna Geisha
Obróbka sucha / natural
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 100g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium