La Cabra Rwanda Mahembe omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i metod alternatywnych

La Cabra Rwanda Mahembe omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i metod alternatywnych
  • nowość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 89,90 zł 89.90
ilość szt.
Zyskujesz 44 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

La Cabra Rwanda Mahembe omniroast 250g

kawa speciality z nutami cytrusów

kawa speciality z nutami jagód

kawa speciality z nutami brązowego cukru

Charakterystyka kawy

data palenia
2023.03.08
palarnia
pochodzenie
producent
Justin Musabyimana
region
Nyamasheke
uprawy
1900 m n.p.m.
odmiana Bourbon
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny

cytrusy
jagody
brązowy cukier

ocena
brak danych

Opis kawy

W pierwszej w tym roku kawie La Cabry z Rwandy orzeźwiające cytrusy i dojrzałe jagody są zrównoważone słodyczą brązowego cukru. Jest też słodka, świeża kandyzowana cytryna.

Mahembe

Justin Musabyimana dorastał w rodzinie uprawiającej kawę w Nyamasheke w Rwandzie. Po latach spędzonych w mieście wrócił na plantację kawy swojego ojca, widząc potencjał rozwijającego się rynku kawy w Rwandzie. Justin dostrzegł, że będzie w stanie odwdzięczyć się społeczności, budując myjnię, i płacąc odpowiednio wysokie ceny wielu lokalnym rolnikom.
Zbudował stację Mahembe na ziemi swojego ojca w 2010 roku i od tamtej pory przetwarza tam kawę. Relacje, które Justin budował z lokalnymi rolnikami przez ostatnie 10 lat, i stale rosnąca jakość owoców pomagają mu osiągnąć bardzo dobre ceny.
Wśród przetwarzanych kaw są także owoce z ziemi jego ojca, z której około 8 hektarów jest obsadzonych kawą.

Procesowanie na mokro

Ta partia została przetworzona metodą płukania, przy użyciu ekologicznych rozcieraczy Penagos. Maszyny te często spotykane są w bardziej rozwiniętych krajach produkujących kawę, takich jak Kostaryka i Brazylia. Pozwalają one na lepszą kontrolę nad przetwarzaniem i oszczędzają wodę w porównaniu z tradycyjnymi maszynami.
Dbałość o szczegóły jest kontynuowana podczas fermentacji, przy użyciu podwójnego moczenia w stylu kenijskim.
Rozdrobniona kawa jest poddawana suchej fermentacji przez około 12 godzin, myta, a następnie moczona w czystej wodzie przez około 16 godzin, co wyrównuje zawartość wilgoci i pozwala na końcowy etap sortowania przed suszeniem.
Chłodne warunki podczas zbiorów oznaczają długi czas suszenia na podniesionych grządkach, często do 3 tygodni. Wszystko to prowadzi do doskonałej kawy oraz spójnego i stabilnego profilu, z wyraźnymi nutami kandyzowanej cytryny i dojrzałych jagód, zrównoważonymi słodyczą brązowego cukru.


Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Rwanda Mahembe

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2023/03
Producent La Cabra
Producent (kraj) Skandynawia
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Rwanda
Region Nyamasheke
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje
AeroPress Original Coffee Maker zaparzacz do kawy
AeroPress Original Coffee Maker zaparzacz do kawy
164,90 zł 139,90 zł
szt.

Bezpieczne płatności w CoffeeLove

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium