La Cabra Rwanda Mahembe omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i metod alternatywnych





Opis
La Cabra Rwanda Mahembe omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.03.08
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Justin Musabyimana
|
region |
Nyamasheke
|
uprawy |
1900 m n.p.m.
|
odmiana | Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
W pierwszej w tym roku kawie La Cabry z Rwandy orzeźwiające cytrusy i dojrzałe jagody są zrównoważone słodyczą brązowego cukru. Jest też słodka, świeża kandyzowana cytryna.
Mahembe
Justin Musabyimana dorastał w rodzinie uprawiającej kawę w Nyamasheke w Rwandzie. Po latach spędzonych w mieście wrócił na plantację kawy swojego ojca, widząc potencjał rozwijającego się rynku kawy w Rwandzie. Justin dostrzegł, że będzie w stanie odwdzięczyć się społeczności, budując myjnię, i płacąc odpowiednio wysokie ceny wielu lokalnym rolnikom.
Zbudował stację Mahembe na ziemi swojego ojca w 2010 roku i od tamtej pory przetwarza tam kawę. Relacje, które Justin budował z lokalnymi rolnikami przez ostatnie 10 lat, i stale rosnąca jakość owoców pomagają mu osiągnąć bardzo dobre ceny.
Wśród przetwarzanych kaw są także owoce z ziemi jego ojca, z której około 8 hektarów jest obsadzonych kawą.
Procesowanie na mokro
Ta partia została przetworzona metodą płukania, przy użyciu ekologicznych rozcieraczy Penagos. Maszyny te często spotykane są w bardziej rozwiniętych krajach produkujących kawę, takich jak Kostaryka i Brazylia. Pozwalają one na lepszą kontrolę nad przetwarzaniem i oszczędzają wodę w porównaniu z tradycyjnymi maszynami.
Dbałość o szczegóły jest kontynuowana podczas fermentacji, przy użyciu podwójnego moczenia w stylu kenijskim.
Rozdrobniona kawa jest poddawana suchej fermentacji przez około 12 godzin, myta, a następnie moczona w czystej wodzie przez około 16 godzin, co wyrównuje zawartość wilgoci i pozwala na końcowy etap sortowania przed suszeniem.
Chłodne warunki podczas zbiorów oznaczają długi czas suszenia na podniesionych grządkach, często do 3 tygodni. Wszystko to prowadzi do doskonałej kawy oraz spójnego i stabilnego profilu, z wyraźnymi nutami kandyzowanej cytryny i dojrzałych jagód, zrównoważonymi słodyczą brązowego cukru.
Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Rwanda Mahembe
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/03 |
Producent | La Cabra |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Region | Nyamasheke |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.