La Cabra Rwanda Gisheke omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i metod alternatywnych





Opis
La Cabra Rwanda Gisheke omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.03.06
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Gisheke Farmers
|
region |
Nyamasheke
|
uprawy |
1800 m n.p.m.
|
odmiana | Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Ta naturalnie procesowana kawa ma bogaty profil, gdzie główne skrzypce grają aromatyczne owoce tropikalne i delikatne jagody. Można go podsumować jako królestwo duszonych owoców.
Gisheke
Ta partia została przetworzona na stacji Muraho Trading Co Gisheke, nad brzegiem jeziora Kivu. Gisheke to dość nowa stacja dla Muraho, zakupiona w 2017 roku i gruntownie odnowiona na czas zbiorów w 2018 roku. Stała się jedną z najbardziej lubianych stacji Muraho, w dużej mierze ze względu na jej oszałamiające położenie w dolinie z widokiem na jezioro Kivu i wyspę Idjwi, drugą co do wielkości wyspę śródlądową w Afryce.
W rzeczywistości jedynym sposobem na dotarcie do stacji jest łódź, a 40% przetwarzanej tutaj kawy pochodzi z innej pobliskiej wyspy, Mushungwe. Położenie w dolinie prowadzi również do kluczowego aspektu Gisheke - doskonałych warunków do produkcji wysokiej jakości kaw. Chłodne wiatry wiejące w górę doliny znad jeziora umożliwiają suszenie kaw w kontrolowany sposób, co oznacza, że Gisheke konsekwentnie produkuje jedne z najlepszych rwandyjskich herbat naturalnych. Wszystko zaczyna się od wiśni o możliwie najwyższym poziomie Brixa, miarze zawartości cukru. Producenci proszeni są o zbieranie wiśni w absolutnej szczytowej dojrzałości, dążąc do najbardziej dojrzałego etapu zbioru.
Oznacza to więcej paliwa do fermentacji, co prowadzi do zwiększonej intensywności, złożoności i oczywiście słodyczy w końcowej filiżance. Po przybyciu do Gisheke wiśnie są ponownie sortowane, a następnie rozkładane na podwyższonych łożach, gdzie suszą się do momentu, w którym fermentacja ustaje. Prowadzi to do bogatego profilu, pełnego duszonych owoców, aromatycznych owoców tropikalnych z i delikatnymi jagodami.
Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Rwanda Gisheke
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/03 |
Producent | La Cabra |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Region | Nyamasheke |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.