La Cabra Kenya Kii washed omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i przelewu

La Cabra Kenya Kii washed omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i przelewu
  • nowość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 99,90 zł 99.90
ilość szt.
Zyskujesz 99 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

La Cabra Kenya Kii washed omniroast 250g

kawa speciality z nutami czerwonej porzeczki

kawa speciality z nutami czarnej herbaty

kawa speciality z nutami owoców

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.06.13
palarnia
pochodzenie
producent
Rungeto FCS
region
Kirinyaga
uprawy
1800 m n.p.m.
odmiana SL28
Ruiru 11
Batian
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
czarna herbata
owocowa
ocena
brak danych

Opis kawy

Kawa o świeżym i jasnym wyrazie, dostarczona przez drobnych rolników ze spółdzielni Rungeto w północno-wschodniej części Kirinyaga.

Jej wieży charakter przywodzi na myśl soczystą czerwoną porzeczkę, zrównoważony bogactwem czarnej herbaty.

Kii

Mały region w Kirinyaga, w którym znajduje się wioska Ngariama, który jest obsługiwany przez młyn Kii. Kirinyaga jest głównie obszarem uprawy herbaty, więc większość zasobów kawowca jest raczej nowa. Region słynie z bardzo wysokiej jakości herbaty, ale też kawy.  Kawowce sadzone były tam nieco później niż w sąsiednich regionach, co oznacza, że gleby nie zostały zmęczone latami konwencjonalnego rolnictwa, z jego opryskiwaniem i nawozami chemicznymi.

Północno-wschodnia Kirinyaga jest miejscem, z którego przyjechało wiele zachwycających kenijskich kaw.
Młyn Kii jest zarządzany przez Spółdzielnię Rolniczą Rungeto, która jest również właścicielem młynów Karimikui i Kiangoi, w których w przeszłości mieliśmy już niejedną kawę.
Duża część obszaru została obsadzona kawą tuż przed pojawieniem się odmian hybrydowych w Kenii, co oznacza, że 99% rolników dostarczających ziarno do Kii, uprawia odmiany SL28 i SL34, a tylko około 1% używa odmian odpornych na rdzę, takich jak Ruiru 11 lub Batian.

Rungeto FCS

Selekcja, fermentacja, sortowanie i separacja wiśni w spółdzielni Rungeto są na poziomie, który świadczy o niecodziennej jakości, co prowadzi oczywiście do doskonałej kawy w kubku. Wiśnie są najpierw mechanicznie pozbawiane miąższu, gdy tylko dotrą do fabryki. Powinny trafić do depulpacji jak najszybciej po zbiorze, dlatego spółdzielnie dokładają wszelkich starań, aby fabryki znajdowały się w pobliżu skupisk drobnych rolników. Po usunięciu miąższu nasiona pokryte są wciąż warstwą resztek lepkiego owocowego miąższu lub śluzu. Fermentacja w dużych zbiornikach od 12 do 24 godzin, rozkłada śluz go do tego stopnia, że można go dokładnie „wymyć” z nasion za pomocą długich kanałów myjących. Następnie, przed suszeniem, wiśnie są przenoszone do innego zestawu kadzi fermentacyjnych i ponownie są fermentowane pod wodą, ale już przez krótszy czas, między 10 a 12 godzin.

To „podwójne namaczanie” jest popularne w Kenii i jest dobrze wpływa nie tylko do zwiększenia czystości i intensywności ostatecznego charakteru filiżanki, ale także jest to druga okazja do sortowania w celu odseparowania pływających nasion, o mniejszej gęstości, ponieważ są one często niższej jakości lub pochodzą z nie do końca dojrzałych wiśni.

Każda przetwarzana partia jest trzymana oddzielnie podczas całego procesu, co pozwala na oddzielne cuppingi. Pozwala to kierownictwu młyna na ocenę jakości i ciągłe doskonalenie.


Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Kenya Kii

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/06
Producent La Cabra
Producent (kraj) Skandynawia
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kenia
Region Kirinyaga
Odmiana botaniczna SL 28
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Coffee Plant Cascara Hacienda Sonora 180g
Coffee Plant Cascara Hacienda Sonora 180g
44,90 zł 38,90 zł
szt.
Hario Bona Coffee Enamel Drip Kettle czajnik biały 0,8l
Hario Bona Coffee Enamel Drip Kettle czajnik biały 0,8l
268,90 zł 209,90 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium