La Cabra Kenya Karimikui omniroast 250g kawa ziarnista speciality





Opis
La Cabra Kenya Karimikui omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.05.15
|
palarnia | |
pochodzenie |
Kenia
|
producent |
Rungeto FCS
|
region |
Kirinyaga
|
uprawy |
1800 m n.p.m.
|
odmiana | SL28 Ruiru 11 Batian |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
orzeźwiająca |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Pierwsza kenijskie kawa z palarni La Cabra w tym roku, i jednocześnie powracający ulubieniec ze stacji Karimikui należącej do Rungeto Cooperative.
Kawa ma typowy myty kenijski profil ze świeżymi i dojrzałymi czerwonymi owocami.
Karimikui
Niewielki region w Kirinyaga, który obsługuje młyn Karimkui, otaczający wioskę Ngariama, to głównie obszar uprawy herbaty, więc większość plantacji kawy jest raczej nowa. Region słynie z bardzo wysokiej jakości zarówno herbaty, jak i kawy; sadzenie nieco później niż w sąsiednich regionach oznacza, że gleby nie zostały wyczerpane przez lata konwencjonalnego rolnictwa, z jego opryskami i nawozami chemicznymi.
Karimikui jest zarządzane przez Spółdzielnię Farmerów Rungeto, która jest także właścicielem młynów Kii i Kiangoi. W pobliżu Ngariamy znajduje się również Gakuyuini i nowy projekt Long Miles. Znaczna część obszaru została obsadzona kawą tuż przed pojawieniem się odmian hybrydowych w Kenii, co oznacza, że 99% rolników dostarczających do Kii uprawia SL28 i SL34, a tylko około 1% używa odmian odpornych na rdzę, takich jak Ruiru 11 lub Batian.
Rungeto
Selekcja, fermentacja, sortowanie i separacja wiśni w spółdzielni Rungeto są na najwyższym poziomie, co prowadzi do doskonałej kawy. Wiśnie są najpierw usuwane mechanicznie, zaraz po przybyciu do fabryki. Powinny trafić do obróbki jak najszybciej po zbiorze, dlatego spółdzielnie dokładają wszelkich starań, aby fabryki znajdowały się blisko skupisk drobnych rolników. Po usunięciu miąższu ziarna wciąż są pokryte warstwą lepkiego owocowego śluzu. Są fermentowane w dużych zbiornikach przez 12 do 24 godzin, rozbijając śluz do punktu, w którym można go dokładnie „zmyć” za pomocą długich kanałów myjących. Następnie, przed suszeniem, nasiona są przenoszone do innego zestawu zbiorników fermentacyjnych i ponownie fermentowane pod wodą, zwykle krócej, od 10 do 12 godzin. To „podwójne namaczanie” jest popularne w Kenii i jest przydatne nie tylko do poprawy czystości i intensywności końcowej filiżanki, ale także jako druga okazja do sortowania pływających nasion o mniejszej gęstości, ponieważ są one często gorszej jakości lub z niedojrzałe wiśnie.
Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Kenya Karimikui
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Producent | La Cabra |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.