La Cabra Guatemala Juan Pablo Garcia omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i przelewu





Opis
La Cabra Guatemala Juan Pablo Garcia omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.10.26
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Juan Pablo Garcia
|
region |
Huehuetenango
|
uprawy |
1800 m n.p.m.
|
odmiana | Caturra |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
duszone owoce jogurt jagodowy |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Miękkie duszone owoce są wzmacniane przez długą fermentację, tworząc delikatny akcent jogurtu o smaku jagodowym. Kawa delikatna, elegancka, niezwykle przyjemna. Esencja skandynawskiego podejścia do doskonałego ziarna.
Juan Pablo Garcia
Juan Pablo Garcia uprawia kawę na obrzeżach miasta Mesté, położonego w mikroregionie Huista w Huehuetenango w Gwatemali. Obszar Huista to chyba ulubione miejsce pozyskiwania ziaren z Gwatemali duńskiej La Cabry w ostatnich latach.
Juan Pablo jest właścicielem swojej „Finca Mesté” od lat 80-tych. Wyemigrował na wybrzeże Gwatemali w poszukiwaniu pracy, ale zamiast tego zajął się uprawą kawy. Przeniósł się z powrotem do rodzinnego Huehuetenango i zasadził swoją farmę. Nie dało się tam dotrzeć samochodem, więc on i jego rodzina musieli wnosić sadzonki kawy na farmę na plecach. Juan Pablo ma teraz 67 lat i wraz z żoną, synem i synową zajmuje się swoim 1,3 hektarem ziemi. Prowadząc prawdziwie rodzinny biznes, Juan Pablo ostatnio skupił się na jakości, próbując zapewnić lepszą przyszłość w kawie dla swoich dzieci.
Ta partia to umyta, przetworzona Caturra. Zespół pracujący w gospodarstwie jest raczej niewielki, więc mogą rozpocząć przetwarzanie dopiero wieczorem, po zakończeniu zbioru. Oznacza to długą, powolną fermentację nocną, często sięgającą prawie 40 godzin. Kawa jest następnie dokładnie myta i suszona na tarasach, często obracana, aby ułatwić równomierne suszenie. Juan Pablo uważa, że utrzymanie małego zespołu i praca tylko z ludźmi, którzy są zmotywowani do utrzymywania jakości, jest ważnym powodem, dla którego jego kawy tak bardzo się poprawiły w ostatnich latach.
Profil filiżanki tej kawy to przede wszystkim miękkie, duszone owoce, z odrobiną bogatej słodyczy wzmocnionej długą fermentacją. Razem daje to delikatny posmak jogurt o jagodowym smaku.
Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Guatemala Juan Pablo Garcia
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/10 |
Producent | La Cabra |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Gwatemala |
Region | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna | Caturra |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.