La Cabra Ethiopia Gedeb washed omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i przelewu

La Cabra Ethiopia Gedeb washed omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i przelewu
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 76,42 zł 89,90 zł 76.42
ilość szt.
Zyskujesz 76 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

La Cabra Ethiopia Gedeb washed omniroast 250g

 

kawa speciality z nutami kwiatowymi

kawa speciality z nutami cytrusów

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.06.13
palarnia
pochodzenie
producent
METAD
region
Yirgacheffe
uprawy
2200 m n.p.m.
odmiana Heirloom
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
wyraźna słodycz
nuty kwiatów
cytrusy
ocena
brak danych

Opis kawy

Cudownie kwiatowa, z miękkimi nutami cytrusów, kawa ta jest doskonałym przykładem profilu ziaren z regionu Yirgacheffe, w tej partii grupy METAD.

Yirgacheffe

Gedeb

Kawa Gedeb jest dostarczona przez METAD, rodzinną firmę prowadzoną przez trzech braci: Michaela, Amana i Tariku Adinew. Są właścicielami kilku młynów w regionie Oromia, w tym w niektórych z najbardziej znanych etiopskich miasteczek kawy, takich jak Yirgacheffe. METAD zachęca i zapewnia szkolenia w zakresie zrównoważonych środowiskowo praktyk rolniczych; wiele z ich kaw posiada certyfikat ekologiczny.

Halo Beriti

Ta partia pochodzi z jednej z największych myjni METAD w regionie Gedeb, z Halo Beriti. METAD posiada bardzo dogłębny i precyzyjny system identyfikowalności, dzięki czemu kawa dostarczana z różnych miast i w różne dni jest przechowywana oddzielnie przez cały proces. Dlatego wiemy, że ta partia pochodzi od rolników z okolic samej wioski Halo Beriti i że uprawiana jest między 2100 a 2300 m n.p.m.

Sposób uprawy w Etiopii, z wysokim poziomem bioróżnorodności, zdrowymi, żyznymi glebami i doskonałymi warunkami klimatycznymi, prowadzi do uzyskania najwyższej jakości surowców, jakie można znaleźć w ogóle w pasie kawy. Oznacza to, że wymagany jest bardzo niewielki wpływ procesu na profil filiżanki, co doskonale ilustruje ta właśnie, bardzo czysta, partia przetworzona na mokro.
W filiżance prowadzi to do wysoce skoncentrowanej słodyczy, takiej jak owoce w puszce, przy jednoczesnym zachowaniu cytrusowego i kwiatowego charakteru, który tak lubimy w kawie etiopskiej. Tutaj kwiaty są tak wyraźne, jakby perfumowane, i delikatne zarazem - jedne z najlepszych, jakie możesz znaleźć w kawach z Etiopii.


Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Ethiopia Gedeb

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/06
Producent La Cabra
Producent (kraj) Skandynawia
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Etiopia
Region Yirgacheffe
Odmiana botaniczna Heirloom
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium