La Cabra Ethiopia Gedeb washed omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i przelewu





Opis
La Cabra Ethiopia Gedeb washed omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.06.13
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
METAD
|
region |
Yirgacheffe
|
uprawy |
2200 m n.p.m.
|
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
wyraźna słodycz
cytrusynuty kwiatów |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Cudownie kwiatowa, z miękkimi nutami cytrusów, kawa ta jest doskonałym przykładem profilu ziaren z regionu Yirgacheffe, w tej partii grupy METAD.
Yirgacheffe
Gedeb
Kawa Gedeb jest dostarczona przez METAD, rodzinną firmę prowadzoną przez trzech braci: Michaela, Amana i Tariku Adinew. Są właścicielami kilku młynów w regionie Oromia, w tym w niektórych z najbardziej znanych etiopskich miasteczek kawy, takich jak Yirgacheffe. METAD zachęca i zapewnia szkolenia w zakresie zrównoważonych środowiskowo praktyk rolniczych; wiele z ich kaw posiada certyfikat ekologiczny.
Halo Beriti
Ta partia pochodzi z jednej z największych myjni METAD w regionie Gedeb, z Halo Beriti. METAD posiada bardzo dogłębny i precyzyjny system identyfikowalności, dzięki czemu kawa dostarczana z różnych miast i w różne dni jest przechowywana oddzielnie przez cały proces. Dlatego wiemy, że ta partia pochodzi od rolników z okolic samej wioski Halo Beriti i że uprawiana jest między 2100 a 2300 m n.p.m.
Sposób uprawy w Etiopii, z wysokim poziomem bioróżnorodności, zdrowymi, żyznymi glebami i doskonałymi warunkami klimatycznymi, prowadzi do uzyskania najwyższej jakości surowców, jakie można znaleźć w ogóle w pasie kawy. Oznacza to, że wymagany jest bardzo niewielki wpływ procesu na profil filiżanki, co doskonale ilustruje ta właśnie, bardzo czysta, partia przetworzona na mokro.
W filiżance prowadzi to do wysoce skoncentrowanej słodyczy, takiej jak owoce w puszce, przy jednoczesnym zachowaniu cytrusowego i kwiatowego charakteru, który tak lubimy w kawie etiopskiej. Tutaj kwiaty są tak wyraźne, jakby perfumowane, i delikatne zarazem - jedne z najlepszych, jakie możesz znaleźć w kawach z Etiopii.
Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Ethiopia Gedeb
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/06 |
Producent | La Cabra |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Yirgacheffe |
Odmiana botaniczna | Heirloom |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres i przelew |
Waga | 250g |