La Cabra Ethiopia Aricha omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i przelewu

La Cabra Ethiopia Aricha omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i przelewu
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 82,43 zł 109,90 zł 82.43
Najniższa cena z 30 dni przed tą promocją: 93,42 zł Jeżeli produkt jest sprzedawany krócej niż 30 dni, wyświetlana jest najniższa cena od momentu, kiedy produkt pojawił się w sprzedaży.
ilość szt.
Zyskujesz 41 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

La Cabra Ethiopia Aricha omniroast 250g

kawa speciality z nutami kwiatów

kawa speciality z nutami cytrusów

kawa speciality z nutami duszonych jagód

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.10.24
palarnia
pochodzenie
producent
Moplaco
region
Yirgacheffe
uprawy
2000 m n.p.m.
odmiana Heirloom
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
białe kwiaty
cytrusy
duszone jagody
brązowy cukier
ocena
brak danych

Opis kawy

Owocowa i bogata w smaku kawa.

Jasne kwiatowe aromaty kontrastują ze złożonymi nutami owocowymi w filiżance w tej zachwycającej partii ze stacji Yirgacheffe Moplaco.

Moplaco

Moplaco zostało założone w 1972 roku przez Yannisa Georgalisa. Osiedlił się w mieście Dire Dawa, na północny wschód od stolicy Etiopii, Addis Abeby. Co najważniejsze, Dire Dawa znajduje się na skraju kultowego etiopskiego regionu Harrar i jest siedzibą największego w regionie centrum dostaw kawy ECX. Harrar daje wyraźnie inną ekspresję kawy etiopskiej w porównaniu z regionami położonymi dalej na południe, otaczającymi Wielki Ryft Valley.
Klimat w Harrarze jest znacznie bardziej suchy, co powoduje, że w krajobrazie dominują tu bardzo różne rodzaje roślinności, takie jak gatunki zimozielone i iglaste, które rozwijają się w bardziej suchym klimacie. Gatunki te są znacznie niższe, co powoduje, że kawa jest mniej zacieniona.
Tutaj kawa jest również uprawiana w zupełnie innym trybie, znanym jako Garden Coffee. W tym systemie kawowce są zwykle sadzone w niewielkich ilościach, często w połączeniu z innymi uprawami, w pobliżu domu rolnika. Drzewa tutaj prawie nie mają cienia i często można je uprawiać wyłącznie do użytku domowego.
Kawa w Harrar jest prawie zawsze przetwarzana w sposób naturalny, a wraz z suchym i gorącym klimatem oraz brakiem cienia oznacza to, że kawa tutaj jest często znacznie cięższa i bogatsza niż jesteśmy przyzwyczajeni.

Harrar odnotował również spadek produkcji, ponieważ wielu rolników decyduje się na rozpoczęcie uprawy popularnego narkotyku Khat kosztem kawy.
To właśnie z tych powodów firma zdecydowała się rozszerzyć działalność i postawić na ziarno speciality, zachowując jednocześnie swoje korzenie w Harrarze. Zmiany te nabrało tempa, gdy córka Yannisa, Heleanna, przejęła Moplaco 10 lat temu, prowadząc ekspansję firmy na inne obszary Etiopii. Firma zainwestowała w duży, nowoczesny zakład w Addis Abebie, aby procesować kawę z całej Etiopii i bezpośrednio eksportować, zachowując pełną identyfikowalność ziaren. Istnieją również stacje przetwórcze w Yirgacheffe i Chelelectu, gdzie przeprowadza się eksperymentalne przetwarzanie, a drobnym rolnikom dostarczającym wiśnie udziela się porad agronomicznych. Ostatnio Moplaco kupiło stację przetwarzania Logita w mieście Bensa, w północno-wschodniej części słynnego regionu Sidamo. Stąd Moplaco doradza sąsiednim młynom zarówno w zakresie rolnictwa, jak i przetwórstwa, a także kupuje i eksportuje najwyższej jakości kawy.


Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Ethiopia Aricha

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/10
Producent La Cabra
Producent (kraj) Skandynawia
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Etiopia
Region Yirgacheffe
Odmiana botaniczna Heirloom
Obróbka sucha / natural
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje
GAT Fashion włoska kawiarka 2 filiżanki (2TZ)
GAT Fashion włoska kawiarka 2 filiżanki (2TZ)
74,90 zł 37,45 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium