La Cabra Ethiopia Aricha omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i przelewu
towar niedostępny






Opis
La Cabra Ethiopia Aricha omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.10.24
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Moplaco
|
region |
Yirgacheffe
|
uprawy |
2000 m n.p.m.
|
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
białe kwiaty cytrusy duszone jagody brązowy cukier |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Owocowa i bogata w smaku kawa.
Jasne kwiatowe aromaty kontrastują ze złożonymi nutami owocowymi w filiżance w tej zachwycającej partii ze stacji Yirgacheffe Moplaco.
Moplaco
Moplaco zostało założone w 1972 roku przez Yannisa Georgalisa. Osiedlił się w mieście Dire Dawa, na północny wschód od stolicy Etiopii, Addis Abeby. Co najważniejsze, Dire Dawa znajduje się na skraju kultowego etiopskiego regionu Harrar i jest siedzibą największego w regionie centrum dostaw kawy ECX. Harrar daje wyraźnie inną ekspresję kawy etiopskiej w porównaniu z regionami położonymi dalej na południe, otaczającymi Wielki Ryft Valley.
Klimat w Harrarze jest znacznie bardziej suchy, co powoduje, że w krajobrazie dominują tu bardzo różne rodzaje roślinności, takie jak gatunki zimozielone i iglaste, które rozwijają się w bardziej suchym klimacie. Gatunki te są znacznie niższe, co powoduje, że kawa jest mniej zacieniona.
Tutaj kawa jest również uprawiana w zupełnie innym trybie, znanym jako Garden Coffee. W tym systemie kawowce są zwykle sadzone w niewielkich ilościach, często w połączeniu z innymi uprawami, w pobliżu domu rolnika. Drzewa tutaj prawie nie mają cienia i często można je uprawiać wyłącznie do użytku domowego.
Kawa w Harrar jest prawie zawsze przetwarzana w sposób naturalny, a wraz z suchym i gorącym klimatem oraz brakiem cienia oznacza to, że kawa tutaj jest często znacznie cięższa i bogatsza niż jesteśmy przyzwyczajeni.
Harrar odnotował również spadek produkcji, ponieważ wielu rolników decyduje się na rozpoczęcie uprawy popularnego narkotyku Khat kosztem kawy.
To właśnie z tych powodów firma zdecydowała się rozszerzyć działalność i postawić na ziarno speciality, zachowując jednocześnie swoje korzenie w Harrarze. Zmiany te nabrało tempa, gdy córka Yannisa, Heleanna, przejęła Moplaco 10 lat temu, prowadząc ekspansję firmy na inne obszary Etiopii. Firma zainwestowała w duży, nowoczesny zakład w Addis Abebie, aby procesować kawę z całej Etiopii i bezpośrednio eksportować, zachowując pełną identyfikowalność ziaren. Istnieją również stacje przetwórcze w Yirgacheffe i Chelelectu, gdzie przeprowadza się eksperymentalne przetwarzanie, a drobnym rolnikom dostarczającym wiśnie udziela się porad agronomicznych. Ostatnio Moplaco kupiło stację przetwarzania Logita w mieście Bensa, w północno-wschodniej części słynnego regionu Sidamo. Stąd Moplaco doradza sąsiednim młynom zarówno w zakresie rolnictwa, jak i przetwórstwa, a także kupuje i eksportuje najwyższej jakości kawy.
Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Ethiopia Aricha
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/10 |
Producent | La Cabra |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Yirgacheffe |
Odmiana botaniczna | Heirloom |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.