La Cabra Ecuador Hacienda La Papaya washed omniroast 250g kawa ziarnista speciality





Opis
La Cabra Ecuador Hacienda La Papaya omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.05.15
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Juan Peña
|
region |
Loja
|
uprawy |
2000 m n.p.m.
|
odmiana | Typica |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Kwiatowa i delikatna, myta Typica, ukształtowana dzięki skrupulatnemu podejściu Juana Peñy, inżyniera rolnictwa mieszkającego w południowym Ekwadorze.
Mokra obróbka daje bardzo czystą interpretację ziaren Typica, z kwiatowymi nutami jaśminu wspieranymi przez herbatę oolong i głęboką miodową słodycz.
Hacienda La Papaya
Hacienda La Papaya znajduje się na obrzeżach miasta Saraguro, w regionie Loja w południowym Ekwadorze. Hacjenda jest w rodzinie Juana od końca rządów kolonialnych i jest miejscem, które ma ogromne znaczenie dla całej rodziny, ponieważ spędzali tam wakacje odkąd byli dziećmi.
Juan zaczął tutaj eksperymentować z kawą w 2010 r., a w 2014 r. przeniósł się do pracy przy kawie na pełny etat, po tym, jak jego uprawa róż została zniszczona przez gwałtowną burzę w Cuenca. W ciągu minionych lat rzucił się w pogoń za kawą wysokiej jakości, z drobiazgowym i naukowym podejściem. To podejście, ukształtowane przez doświadczenie Juana w uprawie róż i wykształcenie inżyniera rolnictwa, doprowadziło do astronomicznego wzrostu jakości i międzynarodowego uznania w ciągu zaledwie 7 lat.
Obsesyjne eksperymentowanie i potrzeba dowodów naukowych są kamieniem węgielnym jego pracy na każdym etapie, od starannie stosowanego i monitorowanego nawożenia, ciągłego pomiaru masy Brixa i wiśni podczas zbiorów, innowacji w starannej fermentacji, po wymagający proces suszenia. Praca Juana w każdej z tych dziedzin jest naprawdę jedną z najbardziej skrupulatnych i skutecznych, jakie zdarza się widzieć w świecie kawy speciality.
Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Ecuador Hacienda La Papaya
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Producent | La Cabra |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Ekwador |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.