La Cabra Ecuador Hacienda La Papaya omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i przelewu





Opis
La Cabra Ecuador Hacienda La Papaya omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.05.30
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Juan Peña
|
farma |
Hacienda La Papaya
|
region |
Loja
|
uprawy |
2000
|
odmiana | Typica |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Jedna z najlepszych kaw, jakie mieliśmy od początku roku!
Czysta i dojrzała naturalna typica, ukształtowana przez skrupulatne podejście Juana Peña w Saraguro w południowym Ekwadorze.
Ta partia to tradycyjna, naturalnie przetworzona typica, suszona w pokrytych plastikiem tunelowych suszarniach Juana. Wilgotność i temperatura są tam stale mierzone, przy otwartych oknach i uruchamianych przez kierownika farmy Segundo wentylatorach, gdy wartości zaczynają rosnąć. Cały proces suszenia trwa 20-30 dni i tworzy bardzo czystą reprezentację odmiany Typica, z kwiatami przebijającymi się przez bardziej typowe naturalne nuty owoców pestkowych i posmak kremowej mlecznej czekolady, którego odczucie pozostaje w ustach.
Hacjenda La Papaja
Hacienda La Papaya znajduje się na obrzeżach miasta Saraguro, w regionie Loja w południowym Ekwadorze. Hacjenda jest w rodzinie Juana od końca rządów kolonialnych i jest miejscem, które ma ogromne znaczenie dla całej rodziny, ponieważ spędzali tam wakacje od dzieciństwa. Juan zaczął tutaj eksperymentować z kawą w 2010 roku, a w 2014 roku przeniósł się do pracy przy kawie na pełny etat po tym, jak jego uprawa róż została zniszczona przez straszną burzę w Cuenca. Przez kolejne lata rzucił się w pogoń za kawą wysokiej jakości, z drobiazgowym i naukowym podejściem. To podejście, ukształtowane przez doświadczenie Juana w zakresie róż i jego wykształcenie jako inżyniera rolnictwa, doprowadziło do bardzo wysokiej jakości i międzynarodowego uznania w ciągu zaledwie 7 lat. Jego obsesyjne podejście co do jakości i stosowanie naukowego podejścia są podstawą jego pracy na każdym etapie, od starannie stosowanego i monitorowanego nawożenia, stałego pomiaru masy brixu i wiśni podczas zbioru, innowacji w powolnej fermentacji, aż po wymagający proces suszenia.
Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Ecuador Hacienda La Papaya
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/05 |
Producent | La Cabra |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Ekwador |
Odmiana botaniczna | Typica |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres i przelew |
Waga | 250g |