La Cabra Ecuador Hacienda La Papaya 120h Oak Barrel Typica omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 110,42 zł 129,90 zł 110.42
ilość szt.
Zyskujesz 110 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

La Cabra Ecuador Hacienda La Papaya 120h Oak Barrel omniroast 250g

 

kawa speciality z nutami owoców

kawa speciality z nutami suszonych owoców

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.05.25
palarnia
pochodzenie
producent
Juan Peña
farma
Hacienda La Papaya
region
Loja
uprawy
2000
odmiana Typica
proces
anaerobic
fermentowana przez 120
godzin w beczkach dębowych
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
brak danych

Opis kawy

Jedna z najlepszych kaw, jakie mieliśmy od początku roku!
Typica Juana Peña, fermentowana przez 120 godzin w dębowych beczkach wcześniej używanych do rumu ekwadorskiego, tworząc wręcz dziką i bogatą ekspresję smaku.

Proces fermentacji pchnął kawę w zupełnie innym kierunku, niż gdyby była zdominowana wyłącznie przez własną mikrobiotę, dając zupełnie nowy wymiar smaku.

120 godzin beztlenowej obróbki anaerobic

Juan, na swojej farmie Hacienda La Papaya, uprawia głównie typica „Mejorado”, ulepszoną wersję odmiany, po raz pierwszy uprawianą na eksperymentalnych farmach Nestle na północy Ekwadoru. Juan w dużej mierze zawdzięcza swój sukces połączeniu wysokiej wydajności i niesamowitej jakości smaku produkowanej kawy, które zapewniają rośliny Mejorado.
Hacjenda jest także miejsce uprawy dla rodzeństwa Mejorado Nestle Sidry i bardzo ograniczonej ilości gejszy, podczas gdy mała działka z odmianą Pacamara, w pobliżu szczytu farmy, czeka na swoje pierwsze duże zbiory.

Ta partia pochodzi z wisienek drzew Juan's Typica Mejorado, fermentowanych w dębowych beczkach przez 5 dni lub 120 godzin. Te dębowe beczki były wcześniej używane do starzenia ekwadorskiego rumu przez ponad 20 lat, dzięki czemu mają bogatą mikrobiotę. Oznacza to, że fermentacja kawy popycha ją w zupełnie innym kierunku, niż gdyby była zdominowana przez rodzimą mikrobiotę. Wspólnie z Uniwersytetem w Cuenca Juan bada dokładne powody, dla których te kawy Oak Barrel fermentują w tak inny sposób niż ich odpowiedniki z plastikowych zbiorników. Różnica jest widoczna nawet na zielonej kawie i jest natychmiast rozpoznawalna w filiżance. Ekspresja jest głębsza, bogatsza i bardziej złożona niż po 120-godzinnej fermentacji w plastikowym zbiorniku. Kwasowość jest nieco niższa, z charakterem świeżych owoców przechodzącym w bogactwo suszonych owoców. Pyszne i prowokujące do myślenia doświadczenie.

Hacjenda La Papaja

Hacienda La Papaya znajduje się na obrzeżach miasta Saraguro, w regionie Loja w południowym Ekwadorze. Hacjenda jest w rodzinie Juana od końca rządów kolonialnych i jest miejscem, które ma ogromne znaczenie dla całej rodziny, ponieważ spędzali tam wakacje od dzieciństwa. Juan zaczął tutaj eksperymentować z kawą w 2010 roku, a w 2014 roku przeniósł się do pracy przy kawie na pełny etat po tym, jak jego uprawa róż została zniszczona przez straszną burzę w Cuenca. Przez kolejne lata rzucił się w pogoń za kawą wysokiej jakości, z drobiazgowym i naukowym podejściem. To podejście, ukształtowane przez doświadczenie Juana w zakresie róż i jego wykształcenie jako inżyniera rolnictwa, doprowadziło do bardzo wysokiej jakości i międzynarodowego uznania w ciągu zaledwie 7 lat. Jego obsesyjne podejście co do jakości i stosowanie naukowego podejścia są podstawą jego pracy na każdym etapie, od starannie stosowanego i monitorowanego nawożenia, stałego pomiaru masy brixu i wiśni podczas zbioru, innowacji w powolnej fermentacji, aż po wymagający proces suszenia.


Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Ecuador Hacienda La Papaya

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/05
Producent La Cabra
Producent (kraj) Skandynawia
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Ekwador
Odmiana botaniczna Typica
Obróbka anaerobic
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Bialetti French Press Trendy 1 litr
Bialetti French Press Trendy 1 litr
168,90 zł 135,12 zł
szt.
Pezzetti Bellexpress Induction Lila kawiarka włoska 6TZ
Pezzetti Bellexpress Induction Lila kawiarka włoska 6TZ
129,90 zł 77,94 zł
szt.
Bialetti Cappuccinatore Vetro spieniacz do mleka 330ml
Bialetti Cappuccinatore Vetro spieniacz do mleka 330ml
138,90 zł 111,12 zł
szt.
Pezzetti Bellexpress Induction kawiarka włoska 6TZ
Pezzetti Bellexpress Induction kawiarka włoska 6TZ
129,90 zł 77,94 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium