La Cabra Ecuador Chito omniroast 250g kawa ziarnista speciality





Opis
La Cabra Ecuador Chito omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.05.10
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Chito Farmers
|
region |
Zamora Chinchipe
|
uprawy |
1600 m n.p.m.
|
odmiana | Typica |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
zbalansowana |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Czysta i kwiecista odmiana Typica, produkowana na wzgórzach otaczających miasto Chito w południowym Ekwadorze.
Po czystych kwiatowych aromatach pojawiają się rześkie cytrusy i delikatny herbaciany finisz.
Społeczność Chito
W zeszłym roku CafExporto rozszerzyło swoją działalność o kawy od utalentowanych producentów z całego Ekwadoru, którzy mają ogromny potencjał do produkcji wysokiej klasy partii kawy speciality, ale nie mieli dostępu do rynku światowego. Podczas podróży po Ekwadorze zespół CafExporto był zaskoczony niesamowitą jakością partii sprzedawanych na rynku krajowym. Kawy, których próbowali w obszarze działania społeczności Chito, były jednym z takich objawień. Czyste i kwiatowe profile, z charakterem utworzonym przez tamtejsze zdrowe gleby, staranną obróbkę, a przede wszystkim materiał odmianowy Typica. Rolnicy z Chito uprawiają również inne odmiany, głównie Catucai i Caturra, ale CafExporto pomaga każdemu producentowi sadzonkami Typica Mejorado, Sidra i Geisha, a także udziela porad agronomicznych.
Chito to zdecydowanie wiejska część kraju, z większością populacji wywodzącą się z rdzennych Ekwadorczyków. Można tu usłyszeć mieszankę dialektów hiszpańskich i rodzimych. Podregion Chito leży na dalekim południu Ekwadoru, graniczy z Peru na wschodzie i rzeką Mayo na zachodzie. Samo miasto leży na dnie doliny, otoczone żyznymi terenami rolniczymi na wzgórzach. Gospodarstwa są bardzo małe, zajmują średnio mniej niż hektar, więc pojedyncze partie byłyby zbyt małe, by je eksportować. Z tego powodu CafExporto wybrało partie najwyższej jakości i stworzyło partię wspólnotową, składającą się z pracy 55 producentów z subregionu Chito.
W tym roku wsparcie CafExporto dla społeczności Chito w zakresie przetwórstwa doprowadziło do poprawy jakości i trwałości w porównaniu z ubiegłoroczną partią, z czystymi i kwiatowymi aromatami, a następnie zieloną herbatą i cytrusami w filiżance.
Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Ecuador Chito
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Producent | La Cabra |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Ekwador |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.