La Cabra Colombia Mustafá omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i metod alternatywnych





Opis
La Cabra Colombia Mustafá omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.03.08
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Ana Mustafá
|
region |
Risaralda
|
uprawy |
1550 m n.p.m.
|
odmiana | Castillo Catimor |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
duszone maliny kakao brązowy cukier |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Bogata, słodka i złożona partia procesowa „fed-batch”, autorstwa przyjaciółki palarni La Cabra - Any Mustafá.
Kawa wyraźnie słodka, bogata, dająca złożoną filiżankę, z nutami duszonej maliny, kakao i brązowego cukru.
Uprawiana na farmach rodziny Any, położonych w pobliżu miast Pereira i La Celia w regionie Risaralda.
Ana Mustafá
Ta partia była uprawiana na farmach nadzorowanych przez lidera projektu LaREB, Anę Mustafá. Do niedawna Ana sprzedawała kawę z pięciu rodzinnych gospodarstw dwóm lokalnym spółdzielniom w miastach Pereira i La Celia w regionie Risaralda. Pereira znajduje się około 7 godzin jazdy od Bogoty, stosunkowo niewielkiej odległości w kategoriach kolumbijskich, ale krajobraz tutaj jest raczej inny. Bujne zielone lasy pokrywają faliste wzgórza tego wspaniałego starego obszaru, który słynie z bogatej historii produkcji kawy.
Podczas „Coffe Bonanza” lat 60-tych i 70-tych wysokie ceny pozwoliły wielu producentom zarobić dobre pieniądze i powiększyć swoje uprawy. Jednym z nich był dziadek Any, palestyński imigrant do Kolumbii, który po przybyciu do kraju w latach trzydziestych XX wieku początkowo pracował jako handlarz tkaninami. Ziemie uprawne zostały rozdzielone między młodszych członków rodziny po jego śmierci, pozostawiając Anie pięć farm w Risaraldzie, które teraz nadzoruje wraz ze swoim kuzynem; dwie w pobliżu La Celia i trzy w pobliżu Pereiry.
Procesowanie 'Fed-batch'
Jednym z głównych sposobów, w jaki Ana dodaje wartości do swoich kaw, są nowatorskie metody fermentacji. Ta partia wykorzystuje tę samą metodę „wsadową”, jak wiele partii, które La Cabra kupiła w przeszłości od LaREB, dodając złożoność i słodycz surowcowi Castillo i Catimor. Pierwszego dnia usuwana jest pulpa i owoce umieszczane są w dużym zbiorniku fermentacyjnym, rozpoczynając fermentację przed dodaniem zbiorów z następnego dnia. Taka oczyszczona kawa jest mieszana w zbiorniku, dodając nowe "paliwo" do fermentacji w postaci słodkiego śluzu.
Kawa zaczyna dość szybko fermentować, więc w zależności od warunków jest fermentowana tylko przez 1-2 dni przed suszeniem. Stosuje się bardzo minimalne mycie, utrzymując śluz na ziarnach, aby nadal wpływać na profil podczas suszenia. Wszystko to daje słodki, bogaty i złożony smak, z nutami duszonej maliny, kakao i brązowego cukru w filiżance.
Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Colombia Mustafá
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/03 |
Producent | La Cabra |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Region | Risalarda |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.