La Cabra Burundi Izuba natural omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i przelewu





Opis
La Cabra Burundi Izuba natural omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.05.30
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Izuba Farmers
|
region |
Kayanza
|
odmiana | Bourbon |
proces |
natural
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Bogaty i miękki profil owoców, z nutami dżemu jagodowego o ziołowym finiszem - tak pysznie prezentuje się ten lot ze stacji Izuba w północnym Burundi.
Zespół stacji Izuba wraz z Raw Material Burundi eksperymentował z przetwarzaniem i separacją poszczególnych partii w ciągu ostatnich kilku zbiorów. Efekt tych doświadczeń jest zniewalający!
Stacja przetwarzania Izuba znajduje się w gminie Kababore na północy regionu Kayanza, tuż przy granicy Rwandy i Burundi. Izuba jest zarządzana przez Ntama Appolinaire, w ścisłej współpracy z zespołem Raw Material Burundi, i zatrudnia 250 sezonowych pracowników. Region Kayanza ma doskonały potencjał do produkcji wysokiej jakości kawy, częściowo ze względu na położenie w pobliżu Parku Narodowego Kibira, co oznacza zdrowe i bogate gleby.
Izuba obsługuje około 1500 rolników na trzech wzgórzach: Kigeri, Ryamukona i Mugoyi. Pracownicy stacji eksperymentowali z oddzieleniem działek z każdego wzgórza, badając drobne różnice w profilu generowane przez różne warunki glebowe i klimatyczne na każdym wzgórzu. Eksperymentowali również z przetwarzaniem, procesując dość duże ilości kawy naturalnie, ale też z zastosowaniem obróbki honey (pulped-natural) oraz kilka mniejszych lotów eksperymentalnych, fermentowanych w zbiornikach bez tlenu (anaerobic). Ta kawa to partia z obróbki naturalnej, o dżemowym i bogatym owocowym profilu Burundi, z delikatnie ziołowym finiszem.
Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Burundi Izuba
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/05 |
Producent | La Cabra |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Burundi |
Region | Kayanza |
Odmiana botaniczna | Bourbon |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres i przelew |
Waga | 250g |