Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 199,00 zł.
 

CoffeeLove Opinie z ekomi-pl.com

Okazje dnia w CoffeeLove

La Cabra Burundi Heza PB Peaberry Bourbon washed omniroast 250g kawa ziarnista Speciality do ekspresu i przelewu

La Cabra Burundi Heza PB Peaberry Bourbon washed omniroast 250g kawa ziarnista Speciality do ekspresu i przelewu
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 59,93 zł 79,90 zł 59.93
ilość szt.
Zyskujesz 59 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

La Cabra Burundi Heza PB omniroast 250g kawa ziarnista Speciality

kawa Speciality z nutami czerwonej porzeczki

kawa Speciality z nutami melasy

kawa Speciality z nutami gorzkiej czekolady

Szczegóły

Palarnia Dania
Pochodzenie Burundi
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia omniroast
ekspres i przelew
Stopień palenia średni
Skład kawy 100% Arabika
Proces washed
Region Kayanza
Odmiana Bourbon
Wysokość upraw 2000 m n.p.m.
Waga 250g
Profil kawy czerwona porzeczka
melasa
gorzka czekolada
Data palenia 2021/04/21

Opis kawy La Cabra Burundi Heza PB

Bogata i intensywna, a jednocześnie świeża kawa z selekcji Peaberry ze stacji Long Miles Heza. Dokładnie wybrane Peaberies dają cudownie bogaty napar, zachowując typowe dla Burundi nuty porzeczki.

Kawa powstała z ziaren type peaberry (tzw. ziarno perłowe) ze stacji Heza po obróbce na mokro.

Sortowanie peaberries z określonego wzgórza spowodowałoby, że wielkość partii byłaby o wiele za mała, więc ta partia składa się z wisienek zebranych na wzgórzach Nkonge, Gitwe i Mutana. Peaberry to tylko ok. 5% ziaren z danego zbioru.

Heza stosuje podobny proces podwójnej fermentacji jak w Kenii, gdzie owoce są najpierw fermentowane bez wody przez około 12 godzin, po czym woda jest dodawana, a kawa jest moczona przez kolejne 12 godzin. Następnie kawa jest „odstawiana”, aby zmyć lepką warstwę śluzu przyczepioną do zewnętrznej strony ziaren kawy. Oznacza to, że pracownicy depczą kawę w zbiornikach przez 15–20 minut, śpiewając tradycyjne burundyjskie pieśni, zanim kawa zostanie przeniesiona do kanałów myjących w celu przepłukania w czystej wodzie i sklasyfikowania pod względem gęstości. Następnie jest przenoszona na stoły do suszenia. Kawę suszy się powoli, na podwyższonych łożach, starając się osiągnąć poziom wilgotności 10,5% w ciągu 20-30 dni. W tej partii prowadzi to do typowego burundyjskiego charakteru świeżej porzeczki, ale kawa jest bogatsza i bardziej intensywna.

Nie przegapcie tych ziaren, są wyjątkowe pod każdym względem.

Kawę La Cabra Burundi Heza PB omniroast filtr polecamy szczególnie do:

  • Chemexa
  • dripa
  • AeroPressa
  • ekspresów przelewowych
  • ekspresów ciśnieniowych
  • kawiarki
  • French Pressa

Cechy produktu

Data palenia 2021/04
Producent La Cabra
Producent (kraj) Skandynawia
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Burundi
Region Kayanza
Odmiana botaniczna Bourbon
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium