La Cabra Burundi Gitwe omniroast 250g kawa ziarnista speciality





Opis
La Cabra Ecuador Hacienda La Papaya omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.05.15
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Gitwe Farmers
|
region |
Kayanza
|
uprawy |
2000 m n.p.m.
|
odmiana | Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
dojrzałe czerwone porzeczki |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Pierwsza w tym roku kawa od wieloletnich partnerów palarni La Cabra z Long Miles Coffee Project w Burundi.
Znajdziesz tu dojrzałe i świeże nuty czerwonej porzeczki, po których na finiszu pojawiają się typowe ziołowe nuty rooibos z Burundi.
The Long Miles Coffee Project
The Long Miles Project, założony przez Bena i Kristy Carlson, rozpoczął pracę w 2013 roku, mając na celu podniesienie poprzeczki jakości kaw speciality pochodzących z Burundi. W projekcie tym bierze udział ponad 4500 indywidualnych rolników mieszkających w pobliżu trzech centralnych stacji mycia, Bukeye, otwartej w 2013 roku, Heza, od 2014 roku i Ninga, która miała pierwsze zbiory w 2020 roku.
Jest kilka powodów, dla których produkcja kawy specialty w Burundi jest niezwykle trudna - całkowicie niestabilna sytuacja polityczna, w której rząd może zmienić zasady dotyczące cen i produkcji kawy pozornie z dnia na dzień, ograniczenia geograficzne związane z tym, że mały kraj bez dostępu do morza próbuje eksportować kawę frachtem morskim, czy choćby nieustające zagrożenie wojskowym zamachem stanu.
Ale przez cały ten czas rodzinie Carlsonów udało się ugruntować pozycję producentów i eksporterów niezmiennie wyśmienitych kaw, jednocześnie zapewniając pozory stabilności życiu drobnych rolników, którzy zlokalizowani są w pobliżu stacji mycia w północnej prowincji Kayanza, w pobliżu granicy z Rwandą.
W tym roku nastąpił duży skok produkcji w Burundi. Doskonałe warunki na początku 2022 roku zaowocowały zarówno wyższymi plonami, jak i doskonałą jakością. Ożywienie globalnych łańcuchów dostaw doprowadziło do znacznie prostszego sezonu zbiorów, mile widzianej ulgi po 3 latach walki o związanie końca z końcem. Zbiory w 2022 r. są prawie na poziomie zbiorów z 2018 r., a ich wielkość jest większa niż w latach 2019, 2020 i 2021 razem wziętych.
Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Burundi Gitwe
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Producent | La Cabra |
Producent (kraj) | Skandynawia |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Burundi |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.