La Cabra Burundi Giku SCM semi-carbonic maceration omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i przelewu

La Cabra Burundi Giku SCM semi-carbonic maceration omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i przelewu
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 79,92 zł 99,90 zł 79.92
ilość szt.
Zyskujesz 79 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

La Cabra Burundi Giku SCM omniroast 250g

kawa speciality z nutami jagód

kawa speciality z nutami śliwki

kawa speciality z nutami winnej kwasowości

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.04.11
palarnia
pochodzenie
producent
Giku Farmers
stacja
Ninga
region
Kayanza
wysokość upraw
1700
odmiana Bourbon
proces
typ palenia
stopień palenia
profil sensoryczny
jagody
wyraźna słodycz
śliwka
winna kwasowość
ocena w cuppingu
brak danych

Opis kawy

Eksperymentalna wersja procesu carbonic maceration od długoletnich partnerów La Cabry w Burundi, Long Miles Coffee Project. Znajdziesz tu przejrzałe i dzikie jagody, o głębokiej i złożonej słodyczy i ciekawej śliwkowo-winnej kwasowości.

Zespół z Long Miles już od jakiegoś czasu dostrzega ogromny potencjał jakościowy w uprawach ze wzgórza Giku, ale nie był w stanie skutecznie obsłużyć tego bardzo odległego obszaru ze względu na dużą odległość od istniejących stacji, które są w ich posiadaniu. Producenci z Giku wcześniej musieli chodzić pieszo przez ponad trzy godziny, aby dotrzeć do najbliższej stacji Long Miles w Bukeye, więc wielu z nich zrezygnowało z tej podróży, dostarczając zamiast tego do bardziej tradycyjnych skupów owoców i stacji. Wraz z ukończeniem nowej stacji Ninga i rozszerzeniem programu wsparcia agronomicznego Long Miles „Coffee Scout” rozszerzonego na Giku, rolnicy z Ninga zostali w pełni wprowadzeni do ekosystemu Long Miles.

To pierwszy raz, kiedy kawa z Giku jest przetwarzana w Ninga, a jakość jest bezdyskusyjna. Jest to partia w procesie maceracji półwęglowej, składająca się wyłącznie z wiśni z Giku. Aby przeprowadzić tę macerację, wiśnie zamknięto w plastikowych pojemnikach na 72 godziny. Kawa jest następnie układana bezpośrednio na stołach suszących, gdzie powoli, przez około 30 dni, osiąga odpowiedni poziom wilgotności. Pozwala to na rozwój dzikiego i prawie przejrzałego profilu smakowego, przy jednoczesnym zachowaniu charakteru świeżych owoców, który znamy z najlepszych kaw z Burundi.

Kolejna, absolutnie wyjątkowa kawa z duńskiej palarni La Cabra. Ta palarnia przyzwyczaiła nas już do ultra-wysokiej jakości kaw. Dlatego z prawdziwą radością czekamy na każdą nowa dostawę. A w tych dostawach, co kawa, to niezwykłe przeżycie.


Polecane metody zaparzenia kawy La Cabra Burundi Giku SCM

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/04
Producent La Cabra
Producent (kraj) Skandynawia
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Burundi
Region Kayanza
Odmiana botaniczna Bourbon
Obróbka carbonic
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Comandante C40 MK3 Red Sonja
Comandante C40 MK3 Red Sonja
1 149,90 zł 999,90 zł
szt.
Baratza Vario - W młynek do kawy automatyczny
Baratza Vario - W młynek do kawy automatyczny
2 548,90 zł 1 969,90 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium